Af Fie Dømler – Billeder: Fotograf Jacob Crawfurd
God rådgivning har stor betydning
Tiden er kommet til, at de plus 100 år gamle, bevaringsværdige ejendomme på nogle af de mest populære adresser i København skal optimeres med nye og bedre energimærker. Hos HEA A/S ved de, at det kræver en del økonomiske ressourcer at optimere så gamle bygninger. Alligevel er det kommet bag på dem, at de med relativt enkle midler kan opnå bedre energimærker.
Der er flere lavthængende frugter, som vi ikke havde tænkt over eller kendte til, siger Mathias Trebbien-Søndergaard, der er administrator og valuar hos HEA A/S.
Når man administrerer mange ejendomme, er det en god idé at indtænke en strategisk fremgangsmetode. I HEA’s tilfælde har de besluttet at optimere bygningerne lidt ad gangen, så effekten registreres, inden de fortsætter med resten af ejendommene. For at komme godt i gang med projektet kontakter HEA en af OBH’s energikonsulenter, som gennemgår bygningerne. Det står hurtigt klart, at de kan øge deres energimærker fra D til C og en enkelt ejendom fra E til C med mindre indgreb, end de havde regnet med.
– Det gør en stor forskel, at vi blandt andet får nye cirkulationspumper med timer, og så opsætter vi solceller på taget. Vi troede egentlig, at vi skulle igennem en større renovering, men er blevet klar over med konsulentens anbefalinger, at det ikke er nødvendigt, siger Mathias.
Vi har som alle andre også et ansvar for at udlede mindre CO2
Nye cirkulationspumper med timer er især effektive, fordi de kan pumpe varme rundt, når der er behov for det. I løbet af et døgn er der flere tidspunkter, hvor det ikke er nødvendigt med en masse varme, fordi der ikke er mange beboere i bygningen. Det kan også være om natten, at pumpen lukker ned, fordi ingen bruger varme på det tidspunkt. Den varme, der allerede er i rørene, kan fint række til de behov, der er på skæve tidspunkter.
– Det betyder en del, at vi ikke fremadrettet har pumper til at køre i døgndrift. Vi sparer rigtig meget på energien på den måde, siger Mathias Trebbien-Søndergaard.
Udover cirkulationspumperne er HEA A/S også i gang med at få installeret solceller på en bygning. Hvis resultatet går, som de forventer, regner de med at få sat flere op.
– Det er lidt af en opgave at få godkendelse til at sætte solceller på en bevaringsværdig bygning, men med god sparring fra OBH, er det lykkedes at få tilladelserne på plads. Vi glæder os til at se udbyttet af det om et års tid, siger han.
Sæt i gang, og få en god sparringspartner med i forløbet
En af de lidt mere interessante udfordringer hos HEA A/S er en bygning eller rettere to bygninger, hvor der kun er koblet en enkelt varmecentral til begge ejendomme. Det betyder, at varmen skal føres fra den ene bygning til den anden, hvor der derfor er et stort varmetab.
– Vi troede, det ville koste rigtig mange penge og involvere en omfattende renovering at få energioptimeret her, men det viste sig ikke at være så besværligt, siger Mathias.
OBH’s energikonsulent gjorde i den her situation opmærksom på, at HEA kan installere to varmecentraler, så der på den måde ikke længere er det store varmetab, fordi varmen ikke skal transporteres så langt.
Generelt er Mathias’ råd til andre i branchen, at de skal komme i gang med energioptimeringen og sørge for at have en god rådgiver med på sidelinjen.
– Man kan lige så godt få sat gang i projektet. Det er mere konstruktivt med en styret proces over en årrække fremfor først at handle, når virkeligheden for alvor banker på døren, og man er nødt til at udføre energirenovering uden at følge en hensigtsmæssig plan. Vi har sammen med rådgiveren fået langt mere vished og forståelse for opgaven, og der er meget at hente økonomisk, siger han.