Af Henrik Malmgreen
– Kravet om miljøvenlighed har efterhånden meldt sin ankomst overalt i byggeriet. Ikke kun i Danmark, men så sandelig også i Grønland. Netop valget af de mindst miljøbelastende materialer er vigtigt også i de egne, hvor det måske har den største betydning for klimaet. Derfor er det væsentligt, at vi har en strategi, der betyder, at prisen ikke afholder folk fra at anvende et produkt der er mindre CO2-belastende end det produkt, man almindeligvis ville vælge.
Det siger salgschef Bo Frederiksen fra LIP Bygningsartikler A/S, som naturligvis er glad for den store opbakning, der er omkring virksomhedens produkter. Adskillige undersøgelser har vist, at det ikke behøver være dyrere at bygge miljøvenligt, hvis blot bygherre tænker strategien ind i projektet fra start, og hos LIP Bygningsartikler har man valgt at bakke op om miljøvenlighedstanken på en måde, der direkte kan aflæses på produkternes pris.
Samme pris kilo for kilo
– Kilo for kilo er vores produkter ikke dyrere end traditionelle produkter, og vi er i dag den eneste leverandør, der har produktcpecifikke miljøvaredeklarationer, de såkaldte EPD’er (Environmental Product Declaration), på alle vores varer. I takt med at der bliver stillet stadig større krav til livscyclusberegninger (Life Cycle Assesment), synes vi, det ganske enkelt er en nødvendighed, siger Bo Frederiksen videre.
Han føjer til, at de produktspecifikke miljøvaredeklarationer dokumenterer, at LIP-sortimentet er op til 60 pct. mindre miljøbelastende end traditionelle produkter, og han føjer til, at netop det at tænke på klimaet i stadig højere grad bliver et konkurrenceparameter i byggeriet. Ikke kun i Danmark, hvor skærpede LCA-krav trådte i kraft ved årsskiftet, men også i Grønland, hvor interessen for bæredygtighed ligeledes er i vækst.

Måtte revurdere recepterne
Miljøvenlighed – tanken er ikke er ny for LIP Bygningsartikler. Således har virksomhedens produkter været FSC-mærket i mere end 25 år (Forest Stewardship Council), og gennem en periode på 15 år har man haft sit eget vandrensningsanlæg. Men Coronakrisen satte for alvor skub i udviklingen af mere miljøvenlige produkter. Der var mangel på råmaterialer, og derfor blev man nødt til at revurdere recepterne.

Valget af de mindst miljøbelastende materialer er vigtigt også i de egne, hvor det måske har den største betydning for klimaet, siger salgschef Bo Frederiksen fra LIP Bygningsartikler A/S med henblik på byggeriet i Grønland.
– Det var en attraktiv sidegevinst at finde ud af, at vi ikke blot kunne gøre tingene på en anden måde, men også kunne gøre tingene på en mere miljøvenlig måde, endda uden at det gik ud over de kvalitetsmæssige egenskaber af vore produkter. Som eksempel på blot en enkelt ud af mange produktforbedringer kan jeg nævne, at vi har udviklet en fliseklæb og en gulvspartel, som indeholder en ny cementtype, der sparer op mod 868 tons CO2 om året, slutter Bo Frederiksen.