Kaj Jensen fra firmaet NemStatik er vant til at arbejde som rådgiver på store byggerier som certificeret statiker. Det har han gjort i mange år, og arbejdet går blandt andet ud på at fungere som kontrolfunktion for de beregninger, der er udarbejdet af bygherrens rådgiver. Mange af byggerierne er helt eller delvist konstrueret i beton, og i en tid hvor bæredygtighedsagendaen presser sig på, er det helt naturligt at overveje, hvorledes man kan mindske materialeforbruget.
Beton er et af de byggematerialer, der vejer tungt på et byggeris samlede CO2-regnskab, men samtidig er det et materiale, der ikke kan undværes. Selv om træ er bedre for miljøet, kan langt fra al beton erstattes af træ, som desuden har nogle begrænsninger, når det gælder forhold som brand, lyd og ikke mindst byggehøjde. Beton har dermed fortsat en klar berettigelse, og kunsten er derfor at finde den ofte hårfine balance mellem materialeforbrug og styrke.
– Netop det er et kompliceret regnestykke, og i mange rådgivende virksomheder arbejder man med standardregneark til bestemmelse af den lodrette og vandrette lastgang. Det er dog langt fra en løsning, der kan løse denne ofte meget komplicerede regneopgave, siger Kaj Jensen.
Kræver meget stor viden
I et sådant standardregneark er det nemlig svært for ikke at sige umuligt at beregne, hvorledes stabiliserende vægge bedst muligt kan udnyttes og sammenvirke i de forskellige lastsituationer, som skal beregnes. Det handler nemlig om meget mere end blot at lægge tal sammen.
– Det handler også om optimal, statisk virkemåde afhængig af lastsituationen. Samspillet mellem vertikale og horisontale lastfaktorer kræver meget stor viden, hvis man skal håndtere det i et regneark. Derfor har vi udviklet vores egen software, NemStatik Pro, hvor vi har gjort det nemt og enkelt at optimere materialeforbruget, både når det gælder selve betonen, og når det gælder armeringen, siger Kaj Jensen videre.
Sikkerheden er alfa og omega
Han føjer til, at hvis det endelig lykkes en rådgiver at foretage de komplekse beregninger i regnearket, er det typisk forfra, hvis der senere ændres i byggeprojektets specifikationer. Sådanne ændringer kan NemStatik Pro naturligvis også håndtere, og i den forbindelse tænker Kaj Jensen ikke kun på bæredygtigheden i det enkelte byggeprojekt, men også på sikkerheden lige så vel som det faktum, at byggeriet mødes med stadig større dokumentationskrav.
– Sikkerheden er naturligvis altid vigtig, men den er endnu vigtigere at have fokus på, når vi kigger på det potentiale, der ligger i materialebesparelse. Ofte vil det være muligt at reducere materialeforbruget i en bærende og stabiliserende betonkonstruktion med mellem 30 til 50 %, og så siger det sig selv, at man skal være knivskarp i sine beregninger, uddyber Kaj Jensen og tilføjer:
– Softwaren sælger vi i licens, og kernemålgruppen er naturligvis de rådgivende virksomheder, men NemStatik har som firma naturligvis også samarbejdspartnere inden for betonindustrien. Vores erfaring er, at man kan nå meget langt, når det gælder materialeoptimering. Desværre er rådgiverbranchen ofte presset på tid og ressourcer, og derfor er det langt fra altid her, fokus ligger. Udfordringen er imidlertid, at hvis byggebranchen skal være mere bæredygtig, er vi nødt til at tænke i optimering – uden at det altså går ud over sikkerheden.