Næsten 40 % af danske boligejere er skeptiske over for holdbarhed og kvalitet af biogene byggematerialer, og derfor vælger flere dem fra – til ulempe for miljøet og klimaaftryk.
Det er den korte udlægning af en befolkningsundersøgelse foretaget af Voxmeter på vegne af gulvleverandøren Timberman med deltagelse af over 2.000 danske boligejere.
– Det er uheldigt, at mange boligejere fravælger biogene materialer, da det går ud over bæredygtigheden. Det er især uheldigt, fordi mange af bekymringerne om holdbarhed og kvalitet netop er ubegrundede. For eksempel inden for vores verden med gulve er der sket rigtig meget med holdbarheden af for eksempel trægulve de seneste år, pointerer Magnus Sommer, der er udviklingschef hos Timberman.
– De skeptiske boligejere er nok desværre et udslag af, at boligejere har oplevet, at for eksempel oliebehandlede trægulve var svære at holde i 00’erne. Men det er dog langt fra situationen i dag, hvor teknologien med for eksempel matlak er forfinet, og det betyder, at du sagtens kan vælge et trægulv uden at skulle forholde dig til holdbarhed og vedligehold hele tiden. Vi er snart klar med en nylancering af vores korkgulve fra Wicanders, og netop kork er et rigtig godt eksempel på, hvordan produktinnovation går rigtig godt hånd i hånd med et klimafokus, hvor kork er mere klimavenligt sammenlignet med andre gulvmaterialer, fortsætter han.

Lovgivning og byggevirksomheder sætter retningen
Der er dog håb for klimaet om, at boligejerne i fremtiden kommer til at se på miljørigtige valg. Ifølge Magnus Sommer kommer hjælpen blandt andet fra lovgivningssiden og fra den professionelle byggebranche, der allerede er langt fremme på bæredygtighedsagendaen.
– Både leverandører og byggevirksomheder går klart i retning af mere biogene byggematerialer, og dermed kommer der fokus på miljøaftrykket på alle typer af byggeri – også det private boligmarked. Mere bæredygtige materialer kommer til at blive en endnu vigtigere del af fremtidens byggeri. Nu skal alle få øjnene op for, at du sagtens kan vælge klimavenlige løsninger og produkter, uden du går på kompromis med holdbarheden eller den daglige komfort, forklarer udviklingschefen.
Med til at skubbe på udviklingen hos de professionelle byggeaktører har været et lovgivningsmæssigt fokus over flere år. Produkter skal have en EPD, der måler miljøaftrykket, og byggerier skal undergå en LCA-beregning, hvor de skal overholde grænseværdier for CO2-belastning.
Fra juli i år bliver klimakravene strammet for nybyggeri og kommer i højere grad til at omfatte parcelhusbyggerier og lignende.
– Arbejdet med at dokumentere et byggeris klimaaftryk er ikke umiddelbart for en almindelig parcelhusejer, men fordi kravene bliver skærpet, bliver det byggefirmaet, der skal dokumentere klimabelastningen og vælge bæredygtige materialer, så byggeriet overholder det nye bygningsreglement. Resultatet bliver i sidste ende, at byggeriet bliver mindre miljøbelastende, og det bliver nødvendigt at vælge mere grønne løsninger til, siger Magnus Sommer og fortsætter:
– Samtidig ved danske boligejere godt, at der er klimaforandringer – det er jo bare at kigge udenfor. Derfor er bæredygtighed inde på radaren, så nu skal vi bare have danskerne til også at agere på det.
Timberman har i en kundeundersøgelse afdækket, at boligejeres interesse for at købe trægulve er faldet fra 2022 til 2024.
