I CBRE’s Facility Management afdeling har Michala Hertzberg Vejlskov og hendes medarbejdere ansvaret for, at kunderne henter økonomiske besparelser og reducerer energiforbruget på driften af deres bygninger. Det er til gavn for både økonomien og for klimaet.
– Hver gang vi overtager driften af en bygning for en kunde, står det øverst på dagsordenen, hvordan vi kan drifte bygningen grønnest muligt. Vi kigger både på, om ombygninger kan optimere bygningen i forhold til dens formål og dermed skabe økonomisk samt klimamæssig gevinst: Desuden ser vi meget systematisk på den konkrete bygningsdrift, fortæller Michala Hertzberg Vejlskov, der er Business Unit Director i CBRE’s division for energi-, industri-, logistik- og produktionssektoren.
Nyt bygningsdirektiv
Tidligere i år blev EU’s nye bygningsdirektiv en realitet. Det stiller store krav om øget energieffektivitet i bygninger. CBRE, der blandt andet tilbyder rådgivning indenfor strategisk drift af erhvervs-, industri- og produktionsejendomme, ser positivt på direktivets vedtagelse, fordi det ifølge Michala Hertzberg Vejlskov er et afgørende skridt på vejen mod at nå EU’s klimamål.
Transparens skaber valide data
CBRE hjælper sine kunder med at leve op til kravene ved at skrue på alle de relevante håndtag, der kan optimere bygningsdriften. Anvendes alle komponenter korrekt? Spiller f.eks. ventiler og filtre optimalt på varmeanlægget, og er der behov for mere kapacitet i forhold til vandforsyningen, så systemerne ikke kommer på unødigt, energikrævende overarbejde?
CBRE tilbyder 360° building management systemer, der sikrer intelligent drift 24/7. De mange data, som tikker ind i systemerne, hjælper kunden til at justere den daglige bygningsdrift, men også til at planlægge større udskiftninger af anlæg. Kan det betale sig at blive ved med at vedligeholde og reparere? Hvornår giver det mening at udskifte?
– Med vores datasetup, og senest med anvendelse af AI, kan vi foretage disse komplicerede beregninger for kunden. Det giver mening både i et økonomisk og et klimamæssigt perspektiv. For at blive helt konkret, kan det være noget så simpelt som at sætte sensorer op ved blandt andet bygningernes porte, så vi kan detektere, om det er en stor lastbil eller en almindelig personbil, som skal have adgang; for det er jo spild af energi at lukke en eldrevet port helt op, hvis der kun er brug for at åbne den halvt, forklarer Michala Hertzberg Vejlskov.
Besparelse på tre til fem procent Kundens økonomiske driftsbesparelse med CBRE kan ifølge Michala Hertzberg Vejlskov ligge på tre til fem procent årligt, ligesom CO2-reduktionen også indfinder sig hurtigt. Men kunden skal være indstillet på, at alle forhold i givet fald skal måles for at skabe tilstrækkelig transparens. Herfra er det CBRE’s ansvar som daglig partner og ansvarlig for driften at komme med anbefalinger og tiltag til at reducere energiforbruget og understøtte både kundens ambition om ’net zero’ og den gældende lovgivning.
– Tre til fem procent er en meget stor besparelse, hvis din bygningsdrift ligger i millionklassen, hvilket er tilfældet for mange af vores kunder. CO2-reduktionerne vil jeg ikke på samme måde sætte konkrete tal på, da der er meget varierende forhold fra bygning til bygning, som gør sig gældende. Men det er klart, at det påvirker CO2-udledningen positivt, når bygningen driftes ud fra klare KPI’er (Key Performance Indicator) i forhold til bæredygtighed og energioptimering og ud fra et ESG-roadmap.
Som led i sit fokus på bæredygtig bygningsdrift har CBRE netop engageret sig i interesseorganisationen Synergi, som arbejder for, at Danmark reducerer energispildet i industrien, i de offentlige og almene bygninger, samt i de danske hjem.