Af Jacob Egevang
Hos arkitekt- og byggevirksomheden Nova Tegra arbejder man med at bygge den permanente, bæredygtige verden ved brug af ideer fra det, vi normalt betragter som den midlertidige. Virksomheden tegner og opfører modulbyggeri af naturens materialer på skruefundamenter. Ud fra tanken om, at klimaudfordringen er en kamp mod tiden, sætter Nova Tegra en ny standard for byggeri, der gør op med den herskende forståelse af, hvad permanent byggeri er.
– Hver gang der opføres en bygning med betonskal eller en villa med betonfundament, presser vi os selv på den tid, vi som mennesker, samfund og klode har til rådighed. Vi kalder disse byggerier for permanente, men sandheden er, at vi undergraver vores permanens, når vi bygger på den måde, fortæller Bo Benzon, der er arkitekt og stifter af Nova Tegra.
Permanens i et større perspektiv
Efter mange år i den traditionelle arkitektbranche hos blandt andre BIG driver han i dag en mindre virksomhed, der tænker stort ved at opføre byggeri efter principper, vi normalt kalder midlertidige. Modulbyggeri på punktfundamenter betragtes i den gamle verden som midlertidigt byggeri, men Bo Benzons pointe er, at vi skaber permanens i et større perspektiv, når vi bygger som Nova Tegra.
Virksomheden bygger helt uden brug af beton, anvender kun certificeret træ, isolerer med træfibre, græs samt genbrugsglas og opfører blandt andet villaer, sommerhuse og studieboliger på skruefundamenter af 75 % genanvendt stål, som er fremstillet på en solcelledrevet fabrik i Tyskland. Byggeri og anlægerne er tilpasset den foranderlige verden, så et sommerhus hurtigt kan blive til to annekser, og en villa henholdsvis kan udvides eller reduceres, når familien forøges, og når børnene flytter hjemmefra.
Legoklodser
Nova Tegras byggerier opføres med inspiration fra legoklodsen. Alle udvendige mål går op i hinanden i bredde, højde og længde, hvilket betyder, at modulerne – i modsætning til f.eks. skibscontainere anvendt til byggeri – kan sammensættes og stables på alle tænkelige måder.
– Vores byggerier kan stå i 200 år, men kan også flyttes på en eftermiddag. Vi tegner husene i København og bygger på fabrikker under ansvarlige forhold i blandt andet de baltiske lande. Vi bygger tørt, hvilket nærmest fjerner risikoen for fugt samt skimmelsvamp, og fra kunden har bestilt sit hus går, der fire til seks måneder, før det er klar til indflytning, inklusive byggetilladelse, byggemodning og så videre, fortæller Bo Benzon.
Nova Tegra er ved at lægge sidste hånd på opførslen af en 235 kvm., skruefunderet og super bæredygtig villa ved Damhussøen i København.
– Vi har ikke brugt ét gram beton. Huset står på 42 skruer på mellem to og fire meter, som er skruet ned i grunden. Skruerne er placeret et stykke inde under huset og stikker cirka 20 centimeter op over terrænet, så man får fornemmelsen af, at huset svæver. Alt konstruktionstræet er FSC-certificeret og gulvvarmen i hele huset kommer fra en luft til vand varmepumpe, ligesom hele taget er fyldt med solceller. Isoleringen med træfibre er ikke blot klimavenlig, men skaber også et sundt indeklima, hvor man helt kan undvære dampspærre; vores huse ånder gennem naturens materialer, forklarer Bo Benzon.
Damhusvillaens facade består af såkaldt burnt wood med inspiration fra den japanske shou-sugi-ban teknik, der eliminerer risiko for svamp, insektangreb og i øvrigt er vedligeholdelsesfrit i op til 80 år.
– Brændt træ på facader har en effektiv, imprægnerende effekt, og så patinerer det utrolig flot, slutter Bo Benzon.
Denne artikel er produceret af Dagens Byggeri og anlæg i samarbejde med en annoncør. Dagens Byggeri og anlægs uafhængige redaktion har ikke deltaget i udarbejdelsen af indholdet.