I Danmark rives ca. 1.100 enfamiliehuse ned årligt for at give plads til nybyggeri, men mange af disse nedrivninger baseres på misforståelser.
Sådan lyder vurderingen fra Igenbo, der står bag et nyt projekt, som nu har gennemgået nogle af de mest udbredte forestillinger om renovering af enfamiliehuse:
– Der florerer rigtigt mange oplysninger om renovering af enfamiliehuse. Nogle er desværre forkerte, siger projektleder Sára Finsdóttir fra Teknologisk Institut.
Tjek: Husets klimabelastning
“Klimabelastningen er mindre ved nedrivning og nybyg end ved renovering”
Et renoveret hus udleder f.eks. kun 5 kg CO2 pr m2 årligt, mens nedrivning og nybyggeri udleder næsten 9 kg CO2 pr m2 årligt.
Kilde: Igenbo.
Igenbo er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Build (Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet) og rådgivningsvirksomheden Responsible Assets.

Minister vil stoppe ’riv ned og byg nyt’-kulturen
– Med disse faktatjek håber vi, at både boligejere og rådgivere får et værktøj til at vurdere mulighederne mere nuanceret. Vi ser, at mange gode huse rives ned, ofte baseret på forældede forestillinger om, hvad der kan lade sig gøre med renovering eller hvad god boligarkitektur er, tilføjer hun.
Nedrivninger baseres på misforståelser
Ifølge Build bliver det med de nye klimakrav, der fra 1. juli 2025 vil omfatte enfamiliehuse, endnu vigtigere at træffe informerede beslutninger om renovering versus nybyggeri.
Tjek: Husets stand
“Ældre huse er svære at renovere”
Bygningsskader og fugt kan som regel afhjælpes. Undersøgelsen viser, at dårlig stand ikke er det samme som nedrivningsegnet – de fleste huse kan føres op til god stand med rette kompetencer.
Kilde: Igenbo.
Seniorforsker Jesper Ole Jensen påpeger, at klimakravene nemlig ikke forholder sig til, om der stod et hus på grunden før nybyggeriet:
– Mange beslutninger om nedrivning baseres på misforståelser. F.eks. er der en udbredt opfattelse af, at nybyggeri er bedre for klimaet end renovering, men forskningen viser det modsatte, siger han.

170.000 flere potentielle ansøgere: Forventer tryk på Energirenoveringspulje
Projektet, der er finansieret af Forenet Kredit, adresserer fem forestillinger om renovering, som er udvalgt sammen med rådgivere, der er i kontakt med nuværende og kommende husejere.
Tjek: Viden om renovering
“Renovering er svær at gennemskue”
48 % af boligejere, der har gennemført en større renovering, fandt det ikke besværligt. 11 % fandt det meget besværligt.
Kilde: Igenbo.
Med gennemgangen gives konkrete værktøjer til både boligejere og rådgivere indenfor realkredit og banker:
– Som finansiel aktør ser vi et behov for at nuancere debatten om renovering versus nedrivning. I bund og grund handler det om at vi sikrer, at boligejere træffer beslutninger på et oplyst grundlag, både hvad angår privatøkonomiske dispositioner og hvad angår bæredygtighed, siger Marie Bender Foltmann, der er direktør i Forenet Kredit.