Om Clean
- Clean er et samarbejdsforum, hvor virksomheder i den danske cleantech-sektor deler viden, danner konsortier og løser udfordringer sammen. Clean samler sektorens udviklingskraft og gør den tilgængelig for myndigheder, virksomheder og institutioner på tværs af brancheskel og over hele verden.
- Ligesom Slagelse kommune kan andre danske kommuner med forestående nedrivningsopgaver – gerne landdistrikthuse – og med interesse i at opbygge nyeste viden og erfaring på området deltage i den kommende proces, som skal løbe henover efteråret 2015.
- Se mere på cleancluster.dk
Forleden pegede Dansk Byggeri på, at bymiljøet ofte skæmmes af forladte huse som forfalder. Regeringen har for nyligt afsat ekstra penge til at nedrive disse huse, og Dansk Byggeri understreger det væsentlige i, at der ved nedrivning af huse tages højde for de mange ressourcer, som byggeaffaldet indeholder.
Ifølge DR Nyheder er problemet nu så stort, at der hver måned føjes et nyt herreløst hus til bunken i flere af landets kommuner. Ofte kan disse huse end ikke afsættes på tvangsauktion, hvorfor de får lov at stå og forfalde.
Ligeledes stod det klart, at her ligger et marked med store forretningspotentialer for danske virksomheder indenfor bygge- og anlægsbranchen, men det kræver udvikling af nye metoder for nedrivning og renovering og dermed udnyttelse af affaldets centrale ressourcer.
Glenda Napier, områdechef i Clean.
– Men de tilsyneladende værdiløse huse rummer økonomiske potentialer for virksomheder, der formår at bruge byggeaffaldet fra husene – enten som genbrugsmaterialer eller genanvendelse, eksempelvis i forbindelse med nyt byggeri. Dette bliver imidlertid ikke gjort i tilstrækkelig grad, hvilket skyldes flere forhold bl.a. at nedrivere og entreprenører ikke har tradition for samarbejde, lyder det i en pressemeddelelse fra den grønne energi og miljøklynge Clean.
Skub til udviklingen
Clean har i direkte forlængelse af disse tanker igangsat en udbudsproces, som skal skubbe på udviklingen. Igennem dialog med danske virksomheder på området qua en såkaldt “konkurrencepræget dialog”, er formålet at finde bedre måder at sikre udnyttelsen af ressourcer i byggeaffald, end tilfældet er i dag.
I løbet af 2013 bidrog Clean med støtte fra Realdania til at skabe en innovationsplatform, som gennemlyste problemet med genanvendelse af byggeaffald, blandt andet med input fra førende eksperter på området.
– Der blev peget på udfordringerne ved at fremme genanvendelse af byggeaffald. Ligeledes stod det klart, at her ligger et marked med store forretningspotentialer for danske virksomheder indenfor bygge- og anlægsbranchen, men det kræver udvikling af nye metoder for nedrivning og renovering og dermed udnyttelse af affaldets centrale ressourcer, siger Glenda Napier, områdechef i Clean.
Nye forretninger
Nu har Clean taget initiativ til et projekt, der skal skabe udvikling på området og styrke processen omkring kortlægninger af bygningers ressourcepotentiale, nedrivning og genanvendelse, og dermed skabes nye forretninger for genanvendelse af byggeaffald.
Slagelse Kommune er blandt andet en af de kommuner, der er helt fremme i processen og har stillet gamle bygninger til rådighed for nedrivning med vægt på genanvendelse.
Til at gennemføre projektet er Clean blevet tildelt fire mio. kr. fra Grøn Omstillingsfond samt 500.000 kr. fra Region Sjælland. Der vil være vægt på, at genanvendelse kan føre til erstatning af råstoffer, udvikling af bedre metoder til udsortering af miljøfarlige stoffer, samt styrkelse af et marked for genanvendelse i Danmark. Opgaven er kompleks og vil kræve forskellige kompetencer fra hele værdikæden.