Styrelse vil begrænse tab af historiske bygninger

Slots- og Kulturstyrelsen har igangsat et pilotprojekt, der skal undersøge, hvordan man kan tage hånd om såkaldt nødlidende bygninger i landets yderområder.
Her kan man se Bulhus i Sønderjylland før istandsættelsen i 2020. Foto: Larsen+Thorsen.
Her kan man se Bulhus i Sønderjylland før istandsættelsen i 2020. Foto: Larsen+Thorsen.

Slots- og Kulturstyrelsen har netop gennemført en undersøgelse, der afdækker vilkårene for de fredede bygninger i yderområderne, og er nu i gang med en strategi for genopretning af de nødlidende bygninger. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Arbejdet bliver indledt med et pilotprojekt, hvor op til seks udvalgte bygninger fordelt over hele landet vil blive genoprettet under andre vilkår og med et andet forløb end sædvanligt, da de gængse processer har vist sig ikke at slå til.

En national fredningsgennemgang foretaget fra 2010 til 2016 viser blandt andet, at der – ud af den samlede fredede bygningsmasse på 7150 bygninger – er cirka 300 nødlidende bygninger rundt omkring i landet, hvor bygningernes fredningsværdier er i fare for at gå tabt. Når en bygning karakteriseres som nødlidende, betyder det, at den er i ringe stand, og at en genopretning typisk vil medføre, at store dele af bygningen må udskiftes.

– Når en fredet bygning forfalder, kan årsagerne være meget komplekse. Der er for det meste tale om en langsom nedbrydning, der står på gennem flere årtier – ofte endda flere generationer. For nogle fredede bygninger vil udgifter til istandsættelse overstige bygningens ejendomsværdi med mange hundrede procent. Hvis bygningen samtidig er placeret i yderområderne af landet, så kan det være svært – ofte umuligt – for en privat ejer at finansiere en istandsættelse. Det er en problemstilling, vi er nødt til at være bevidste om og forsøge at løse, så vi ikke ender i situationer, hvor historisk værdifulde bygninger går tabt, men hvor vi samtidig er realistiske i forhold til ejerens situation. Det er derfor vi er gået i gang med det her pilotprojekt for at finde nye veje og løsninger, siger Enhedschef Merete Lind Mikkelsen, Slots- og Kulturstyrelsen, siger.

De overvejelser og erfaringer, som Slots- og Kulturstyrelsen opnår i forbindelse med pilotprojektet, skal danne grundlag for den videre udvikling og tilpasning af en metode for genopretning af nødlidende bygninger, som er i en ikke-forsvarlig stand.

Relateret indhold