Så blev der plads

80 procent af fodgængerne forsvandt fra Indre By, da landet lukkede ned. Det gav brolæggerne i København mulighed for at give granitmosaikken på Amagertorv en tiltrængt forskønnelse.
Brolægger Frederik Rønnenfelt kan nyde at lave et ekstra flot stykke arbejde i en tid, hvor de fleste folk holder sig hjemme. Pressefotos.
Brolægger Frederik Rønnenfelt kan nyde at lave et ekstra flot stykke arbejde i en tid, hvor de fleste folk holder sig hjemme. Pressefotos.

Mens storcentre, caféer og mange butikker stadig er lukkede, og trafikken i København er meget mindre end normalt, har brolæggere og asfaltarbejdere i København nu travlt med at reparere huller i veje, cykelstier og på pladser. Den usædvanlige stilhed i byens gader giver nemlig mulighed for reparationer, som længe har stået på to-do-listen for eksempel på Amagertorv, hvor brolægger Frederik Rønnenfelt er i gang med at reparere huller i torvets 27 år gamle granitmosaik.

Ofte bliver opgaverne løst hurtigt, men ikke med den pæneste finish.
Ofte bliver opgaverne løst hurtigt, men ikke med den pæneste finish.

– Det kan være svært at komme til på en almindelige hverdag, hvor der både er varetransport til butikkerne, og masser af fodgængere, så ofte lapper vi hullerne med asfalt, der hærder hurtigt. Selvom det jo ikke er kønt. Men i øjeblikket kan vi boltre os, og vi kan tillade os at spærre af i lang nok tid til, at vi kan lave de lidt større reparationer, som gør pladsen flot igen, fortæller han.

Mere tid = pænere reparationer

Normalt skal brolæggerne klare reparationer hurtigst muligt på de meget trafikerede områder som på Strøget, og ofte må de lave lyn-reparationer med for eksempel asfalt for at lukke de huller, der kan opstå, når tunge køretøjer slider på belægningen. Men den pludselige corona-opbremsning i byens normale liv og aktivitet giver helt nye muligheder.

– Det er rart at vide, at vi ikke er alt for meget i vejen. Nu har vi pladsen, og så er det med at få arbejdet gjort, siger Frederik Rønnenfelt.

De stille dage på Amagertorv er – også historisk set – lidt af en sjældenhed, for det cirka 3000 kvadratmeter gamle torv er en af de ældste færdselsveje i København. I middelalderen forbandt torvet området ved Gammeltorv med markedspladsen på Ved Stranden. I 1500- og 1600-tallet blev der afholdt ridderturneringer på torvet, og indtil 1868 var det også her bønderne fra Amager solgte deres varer. Derefter flyttede torvehandelen i stedet til Christianshavns Torv.

Amagertorv er blot et af de steder i København, som normalt er svære at arbejde på.
Amagertorv er blot et af de steder i København, som normalt er svære at arbejde på.

I 1894 fik torvet Storkespringvandet på et sted, hvor der tidligere havde stået en vandpumpe, og præcis 99 år senere – i 1993 – blev pladsen renoveret med en fin, ny belægning bestående af granit i fem forskellige farver lagt i en mosaik af geometriske figurer. Det er tegnet af kunstneren Bjørn Nørgaard, som valgte sort granit fra Afrika, mørkerød fra Finland, grå, grøn og lys rosa granit fra Italien, mens brostenene kommer fra Sverige.

Også på Københavns andre pladser, veje, fortov og cykelstier er der skruet op for reparationerne i denne tid. Brolæggerne arbejder også i Ny Østergade, og der bliver lappet en hel del slaghuller rundt om i byen, for eksempel i Tordenskjoldsgade, hvor det heller ikke er nemt at komme til, når der er normal trafik.

 

Relateret indhold