Roklub-renovering skal vise, hvordan Aarhus skal genbruge

Aarhus Kommune starter nu et pilotprojekt, hvor så mange mursten, toiletter, døre og andre byggematerialer som muligt bliver genbrugt ved ombygningen af Søsporten.
Der er afsat 22 mio. kr. til projektet, herunder 1 mio. kr. til at sikre bæredygtighed i projektet.
Der er afsat 22 mio. kr. til projektet, herunder 1 mio. kr. til at sikre bæredygtighed i projektet.

Bygningen ‘Søsporten’ fra 1936 rummer både roklub, kano- og kajakklub samt dykkerklub på Aarhus Lystbådehavn. Men trods de mange ugentlige brugere og den store interesse for vandsport i Aarhus, foregår klubmedlemmernes dagligdag i nedslidte og utidssvarende omgivelser.

En forestående renovering skal ændre på dette, og i den forbindelse, slår Aarhus Kommune to fluer med ét smæk: Kommunen afhjælper manglen på tidssvarende idrætsfaciliteter og gør samtidig noget for godt for klimaet.

For når en bygning skal renoveres eller ombygges bruges som bekendt oftest en masse nye byggematerialer. Tilmed medfører ombygningen en helt masse byggeaffald, der ryger på forbrændingen, til deponi eller på anden måde skal skaffes bort – og det er hverken klimavenligt eller bæredygtigt

Læs også: Nu åbnes der op for million-pulje til energiprojekter

Derfor starter Aarhus Kommune nu et pilotprojekt, hvor så mange materialer som muligt bliver genbrugt ved ombygningen af roklubben Søsporten.

– Vi ved, at byggeri er en af de store klimasyndere, og derfor har vi som kommune også et ansvar for at gentænke vores egne byggeprojekter. Dette projekt har krævet mange måneders planlægning og er nu godt i gang. Vi håber, at ombygningen af Søsporten kan blive en inspiration for fremtidige byggerier i kommunen, og dermed også hjælpe os et skridt nærmere CO2-neutralitet i 2030, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Læs også: NCC energiforbedrer NREP’s finske by-projekt

Den bæredygtige drivkraft i ombygningen er en såkaldt ressourceperson på byggepladsen, som har ansvar for, at byggeaffaldet bliver håndteret så bæredygtigt som muligt. Det bliver gjort ved hjælp af en ressourcebank, hvor alle materialer, der kan genanvendes i ombygningen, bliver samlet. For eksempel bliver de oprindelige mursten, toiletter og døre genbrugt. Det affald, der ikke kan genbruges, bliver omhyggeligt sorteret. Samtidig indsamles data for genanvendelsen, så erfaringerne fra projektet kan videreføres til andre byggeprojekter.

De materialer, som Aarhus Kommune ikke selv kan bruge til ombygningen, skal ikke gå til spilde. Derfor har Aarhus Kommune opstillet en container uden for byggepladsen, hvor aarhusianerne frit kan forsyne sig med ikke-forurenede byggematerialer, der egner sig til gør-det-selv-projekter i hjemmet.

Bedre arealudnyttelse og en større kapacitet

Søsporten ejes af Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, og Lokale og Anlægsfonden støtter projektet, der vil sikre en bedre udnyttelse af arealet og en større kapacitet primært gennem en større fælles udnyttelse af arealerne.

Grundidéen bag renoveringen er, at klubberne skal være fælles om de fleste faciliteter; omklædnings- og baderum, træværksted, metalværksted, køkken, motionsrum samt møde- og kursuslokale. Samtidig vil balkonen på 1. etage danne et naturligt fællesområde for de tre klubbers udeliv.

Renoveringen vil falde flot i tråd med Aarhus Kommunes vision for området om, at ‘de Bynære Havnearealer skal være et levende centrum – for alle. Et rum, hvor der både er plads til at mærke byens puls og nyde de rekreative områder.’

Relateret indhold