Renoverprisen gik til The Silo

Aktørerne bag renoveringen af The Silo i Nordhavn blev danske mestre i bygningsrenovering 2018.
Torsdag aften kunne teamet bag The Silo høste hæder og en pris på 100.000 kroner som vindere af Renoverprisen 2018. Foto: Torben Jastram.
Torsdag aften kunne teamet bag The Silo høste hæder og en pris på 100.000 kroner som vindere af Renoverprisen 2018. Foto: Torben Jastram.

Parterne bag projektet

  • Bygherre: Union Holding A/S og NRE Denmark A/S
  • Arkitekt: COBE
  • Totalentreprenør: NRE Denmark A/S
  • Ingeniør: Balslev og Wessberg

KASTRUP: For næsen af fem konkurrenter blev teamet bag renoveringsprocessen af The Silo i Nordhavn torsdag aften kåret til vindere af Renoverprisen 2018. Det skete ved en prisfest i den fredede Vilhelm Lauritzen Terminalen ved Kastrup Lufthavn.

– The Silo er et fornemt eksempel på en ambitiøs transformering fra havneerhverv til attraktive, eksklusive boliger. Det er værdifuldt, fordi der i mange danske havne er funktionstømte siloanlæg, som venter på en stillingtagen til bymæssig genbrug eller nedrivning. Boligernes fandenivoldske materialemæssige råhed, den frigjorte indretning og det banebrydende arkitektoniske facadeudtryk er så perspektivrigt, at der ikke kan herske den mindste tvivl om renoveringens kaliber, sagde Gøsta Knudsen, tidligere stadsarkitekt i Aarhus og formand for nomineringsudvalget, da han overrakte prisen til vinderteamet.

The Silo er et fornemt eksempel på en ambitiøs transformering fra havneerhverv til attraktive, eksklusive boliger.

Gøsta Knudsen Formand for nomineringsudvalget

Et projekt i særklasse

The Silo var før renoveringen en ikonisk bygning i Nordhavn fra 1962. Den gamle DLG-kornsilo er blevet transformeret til 38 forskellige lejligheder, restaurant i en ny tilbygning på toppen og offentligt tilgængelige rum i stueetagen. Renoveringen viser, hvordan man kan ombygge en udtjent betonsilo til nye formål med unikke rum og bevare historiske spor som gevinst.

Før renoveringen stod siloen tom og ubrugt hen, men den har med sin højde og den kendte graffiti ‘Hva drikker Mølr’ altid været et vartegn på havnen. Det er den stadig, for betonbygningen er bevaret og er udenpå blevet beklædt med nye, specialdesignede facadeelementer af galvaniseret stål, der som materiale passer godt til den rå beton. Altaner, isolering og døre og vinduer er integreret i facadeelementerne.

Siloens råhed er især tydelig indenfor. I de nederste etager er korntragte bevaret, og bygningens rum står med ubehandlede betonvægge. Den overvældende loftshøjde på mellem 3,5 og 7 meter er videreført fra inddelingen af den gamle silo til lejlighederne. Der er skåret store åbninger i betonskallen, hvor der nu er døre og vinduer, der uden synlige rammer giver panoramaudsigt over havnens liv.

Sammen med hæderen og en prisstatuette kommer Renoverprisen med en check på 100.000 kroner.

For sjette gang

Oprindeligt var 182 vidt forskellige danske renoveringsprojekter på tværs af landet blevet indstillet til prisen. Ud af dem blev seks nomineret af nomineringsudvalget, som en 70 mand stort valgkollegium har stemt om hen over sommeren. Og her til aften kunne repræsentanterne fra det store renoveringsprojekt i Københavns Nordhavn efter flere måneders venten så stille sig øverst på sejrsskamlen, da Renoverprisen 2018 blev uddelt.

Det er nu sjette gang prisen er uddelt. GI og Realdania står bag initiativet og uddeler Renoverprisen til et renoveringsprojekt i særklasse. Det er håbet, at vinderprojekterne vil tjene som eksempler for fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering i Danmark.

Se mere om The Silo her.

De øvrige nominerede til Renoverprisen 2018 var:

– Bondegården i Havreholm

– Korngården i Ballerup

– Multikulturhuset i Sønderborg

– Hosbyhus i Herning

– Rømerhus i Aarhus

The Silo på Nordhavn.
The Silo på Nordhavn.
Den veloplagte vært Christian Degn styrede slagets gang ved uddelingen af Renoverprisen 2018. Foto: Torben Jastram.
Den veloplagte vært Christian Degn styrede slagets gang ved uddelingen af Renoverprisen 2018. Foto: Torben Jastram.

Relateret indhold