Om projektet
- Realiseret: 2017
- Anvendelse: Bolig
- Areal: Over 20.000 kvm.
- Bygherre: Ballerup Almennyttige Boligselskab v. DAB
- Arkitekt: DOMUS arkitekter
- Ingeniør og totalrådgiver: DOMINIA
- Hovedentreprenør: Enemærke & Petersen
Renoverprisen uddeles i år for sjette gang, og de mange indstillinger er skåret ned til seks meget interessante nominerede. En af dem er et almennyttigt byggeri i Ballerup.
Almennyttige boliger er en særlig tradition i dansk arkitektur og kulturarv, som vi skal værne om. Bebyggelsernes kvalitet er ofte usædvanlig høj og netop derfor, giver det mening at bruge tid på, at udtænke innovative helhedsløsninger, når vi skal renovere almene boliger, som f.eks. Korngården i Ballerup.
Korngården består af fire etagehusblokke opført i 1958, disponeret på et grønt areal i Ballerup.
De fire blokke er udformet som lange, ensartede stokke i fire etager, med boligerne øst-vest orienteret. Alle 248 boliger er ensartede tre-værelses boliger uden altaner.
Byggeskader og forekomst af skimmelsvamp, kombineret med en utidssvarende funktionalitet i boligen har gjort Korngården til et oplagt mål for en gennemgribende og gennemtænkt renovering. Med støtte fra Landsbyggefonden er der derfor blevet udarbejdet en helhedsplan for bebyggelsen.
Korngården har i sin tid gennemgået flere betydende forandringer, der hver især gradvist har udvisket det oprindelige klare arkitektoniske udtryk. Til trods for dette er Korngården et tidstypisk og karakteristisk byggeri med flere sociale og arkitektoniske kvaliteter. Disse skulle ikke kun bevares, men også løftes.
Helhedsplanens store udfordring lå dermed i på den ene side at fremtidssikre byggeriet ved en gennemgribende renovering og samtidig respektere de forskelligartede kvaliteter som byggeriet allerede havde.
Bred beboersammensætning
I helhedsplanen for Korngården er der ud over de ovenstående fokusområder lagt stor vægt på at fremtidssikre bebyggelsen ud fra en helhedsbetragtning. Der er foretaget både omfattende boligomdannelser og total energirenovering.
Ved boligomdannelsen er der lagt vægt på, at bebyggelsen vil kunne huse en bred beboersammensætning. Der er blevet udbedret byggeskader og udskiftet nedslidte installationer. Desuden er der etableret ældreegnede boliger og lejligheder med tilgængelighed for handicappede (elevatoradgang) samt et udbud af moderne familieegnede boliger.
Hele bebyggelsen er renoveret med Enemærke & Petersen som hovedentreprenør og opdateret til moderne komfort og med nye fællesfaciliteter. Køkkener og badeværelser er moderniseret efter en plan, hvor vi forholder os til lejlighedernes fremtidige disponering. Beboervalg og individuelle tilvalgsmuligheder har været en grundlæggende idé i projektet.
Endelig indeholder planen en revitalisering af friarealerne samt en bearbejdning af adgangs- og parkeringsforholdene. I alt fire boliger er blevet nedlagt og omdannet til portgennemgange, der skaber forbindelse på tværs af de forholdsvis lange blokke, og gør fællesarealerne på vestsiderne nemmere tilgængelige. Den overordnede idé i friarealplanen er at styrke det sociale liv mellem husene med nye landskabelige elementer som skaber en fælles identitet.
Mere om projektet her.
Syv nomineringskriterier
Det er første gang, at der er to private parcelhuse med blandt de nominerede projekter. I arbejdet med at udvælge de nominerede projekter har nomineringsudvalget vurderet projekterne i forhold til syv nomineringskriterier: eksempelværdi, energikrav og bæredygtighed, samarbejde, brugskvalitet, bidrag til omgivelser, økonomi og værdiforøgelse samt udførelseskvalitet.
Det er et valgkollegie bestående af 70 udpegede medlemmer fra branchen, der får det endelige ord. De skal stemme om, hvilket projekt der skal løbe med titlen som Danmarks bedste renovering 2018 og få en check med sig hjem på 100.000 kr. Vinderen kåres ved en prisfest den 6. september
Se også omtalen fra mandag af Bondegården i Havreholm.