Renoveringen af Bondegården i Havreholm

Til september kåres vinderen af Renover Prisen 2018. I denne uge præsenterer vi dag for dag de seks nominerede. I dag finalist nr. 1 - Bondegården i Havreholm.
Bondegården i Havreholm. Foto: Carsten Ingemann.
Bondegården i Havreholm. Foto: Carsten Ingemann.

Om projektet

  • Realiseret: 2016
  • Anvendelse: Bolig
  • Areal: 1-500 kvm.
  • Bygherre: Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman
  • Arkitekt: MONOMAL ApS
  • Ingeniør: Frits Lønfeldt (statisk)
  • Entreprenør: D Byg ApS

Renoverprisen uddeles i år for sjette gang, og de mange indstillinger er skåret ned til seks meget interessante nominerede. En af dem er Rødbøgegaard, oprindeligt fra 1780, som er beliggende yderst i landsbyen Havreholm og skuer ud over den unikke og smukke Naturpark Kongernes Nordsjælland. Gården har i 2015/16 gennemgået en enestående forvandling – fra landbrugsejendom med overflødige staldlænger til en moderne bolig med tilhørende erhverv.

Tanken har fra begyndelsen været at observere og forstå de spor og rumopdelinger, gården er født med. Derfor var det vigtigt at digte videre på det liv, der har været her for gårdens dyrehold. Der findes ikke mange bondegårde med så mange år på bagen som Rødbøgegård, hvor både inde og ude er totalt moderniseret, men på en facon, der er i pagt med stedets ånd. Det gælder ikke mindst de store fællesrum, der viser sporene af en tidligere landbrugsfunktion.

Gården er bevaringsværdig, hvorfor udfordringen har været at skifte funktionen fra gamle tider ud med ny bolig funktion, men stadig bevare fornemmelsen af stedets udtryk som en bondegård. Dette gør sig gældende både i gårdens nærvær til naturen og udtryksmæssigt inde og ude.

Skjulte muligheder og rummelige skatte

Ved at arbejde med transformationen og den gennemgribende renovering af Rødbøgegaard er der opnået et resultat der strækker sig længere og er langt mere fremskuende i en moderne tid end nybyg og ombyg/tilbyg på boliger i Danmark kan findes.

Bondegårdes placeringer i landskabet er helt unik, og der findes rigtig mange eksempler på mindre landbrugsejendomme der i dag ikke længere tjener deres gamle formål, men står og forfalder og skaber ‘tomme’ huller i de ellers fantastiske og unikke landsbyer vi har i Danmark. Mange af dem er af samme stand som Rødbøgegaard var, med egen brønd, dårlig stand, uoverskuelig i størrelse og svære at være visionære omkring.

Dette projekt er et meget moderne og tidsløst bud på hvordan disse mange gårde gemmer på skjulte muligheder og rummelige skatte.

Mere om projektet her.

Syv nomineringskriterier

Det er første gang, at der er to private parcelhuse med blandt de nominerede projekter. I arbejdet med at udvælge de nominerede projekter har nomineringsudvalget vurderet projekterne i forhold til syv nomineringskriterier: eksempelværdi, energikrav og bæredygtighed, samarbejde, brugskvalitet, bidrag til omgivelser, økonomi og værdiforøgelse samt udførelseskvalitet.

Det er et valgkollegie bestående af 70 udpegede medlemmer fra branchen, der får det endelige ord. De skal stemme om, hvilket projekt der skal løbe med titlen som Danmarks bedste renovering 2018 og få en check med sig hjem på 100.000 kr. Vinderen kåres ved en prisfest den 6. september

Se video om renoveringen af Bondegården i Havreholm.

Relateret indhold