Renoveringen af AFRY’s domicil

Til november kåres vinderen af Renoverprisen 2020. I disse dage præsenterer Dagens Byggeri enkeltvis de seks nominerede. I dag finalist nr. 4 - et domicil i Herning.
Domicilejendommen i Herning er blandt de seks nominerede projekter til Renoverprisen 2020. Foto: Lars Krogsgaard.
Domicilejendommen i Herning er blandt de seks nominerede projekter til Renoverprisen 2020. Foto: Lars Krogsgaard.

Renoverprisen uddeles i år for ottende gang, og blandt de i alt 162 indstillinger har dommerpanelet udvalgt seks meget interessante finalister. En af dem er AFRY’s domicil i Herning.

Det gamle, velbyggede kontor fra 1963 er blevet bygget om med brugerne i centrum. Ønsket var et skifte fra de eksisterende kontorganges korridorpolitik til et imødekommende, lyst og åbent kontor med et inspirerende og kreativt arbejdsmiljø. Sideløbende med den rumlige forandring, har der været fokus på energi og bæredygtighed. Med så stor succes, at en DGNB-certificering er opnået.

De oprindelige, murede facader er sammen med de store vinduespartiers sprosseinddeling bevaret. Det er meget bevidst i en ung by som Herning, at fremme identitet gennem respekt for stedets historie.

AFRY’s domicil beliggende nær centrum i byen er ombygget til en fremtidssikret bæredygtig bygning. Bygningen har opnået bæredygtighedscertificeringen Sølv iht. DGNB-certificeringsordningen for “Nye kontorbygninger 2016”. Det er den første eksisterende kontorbygning i Danmark, som ved renovering certificeres efter reglerne for nye bygninger. PensionDanmark overtog bygningen i 2018 og udlejer bygningen til AFRY Buildings Denmark.

xSe også de tre foregående artikler om renoveringen af henholdsvis Kedelhallen i Aabenraa, Nordagerskolen i Ringe samt beboelsesejendommen Ryesgade 25.

Bygningen er en homogen og tidløs bygning fra 60’erne opført i 2 etager for “Jydsk Grundejer-Kreditforening”. Arkitektonisk repræsenterer bygningen en fin fortolkning af den senmodernistiske nordiske periode fra de tidligere 60’ere – som én blandt en lang række repræsentative værker fra denne tid. Huset fremstår som en ærlig bygning med en soliditet og en god sammenhæng. Med røde murstensfacader, gennemgående vinduesbånd med integrerede “plantekummer”, et markant kobberbeklædt udhæng og i det hele taget gedigne materialevalg, fremstår bygningen solid og robust.

Bygningen har gennemgået en gennemgribende indvendig ombygning og renovering, hvor de fine aner og det arkitektoniske DNA er bevaret – uden kompromis for indbygning af nutidens isoleringskrav, dagslysbehov, ventilation, teknologi og design som højner den daglige sociale trivsel i kontormiljøet.

Indvendigt fremstod kontorbygningen tidligere med lange gange med randkontorer og storkontor placeret midt i bygningen med ovenlyskupler og egetræpaneler. På det nederste niveau indeholdt bygningen omfattende arkivrum og møderum uden dagslys. Ombygningen har indeholdt en stor statisk udfordring i forbindelse med nedbrydning af eksisterende betonvægge og fjernelse af eksisterende dæk for at skabe et åbent stort fælles kontorhus. Der er skabt gennemsigthed i bygningen, ny foyer i 2 etager med 3 store rytterlys, ny kantine med adgang til haveanlægget, ny lysgård med grønne planter, fremtidssikrede tekniske installationer inkl. moderne styresystemer.

AFRY’s domicil er et vellykket eksempel på, at det er muligt at ombygge en eksisterende ældre og energikrævende bygning til et supermoderne, bæredygtigt kontorhus med optimalt indeklima, der bidrager til et rigt arbejdsmiljø. Dagslysforhold er designet optimalt via lysgård og ovenlysvinduer samt lysreflekterende skærme.

Lysforholdene bevares optimalt både sommer og vinter blandt andet grundet det store udhæng, der fungerer som passiv solafskærmning – uden blokering af udsyn til de grønne omgivelser med gamle søjle egetræer, staudebede, grønt bunddække og blomsterløg mm. Det moderne gennemsigtige design med intime opholdshjørner, samtale-tekøkkener, telefonrum, traditionelt indrettede møderum, innovative afslappede møderum og indkig mellem etagerne giver brugerne en samhørighed og fornemmelse af tilstedeværelse, når man er i bygningen.

Foto: Lars Krogsgaard.
Foto: Lars Krogsgaard.

Relateret indhold