De syv højhuse i Brøndby Strand Parkerne, der står tilbage efter nedrivning af deres fem ’brødre’, har set bedre dage. De 16 etager høje bygninger er opført i slutningen af 1960’erne og i 1970’erne, og nu er tiden kommet til en gennemgribende renovering.
Denne skal løfte både boligerne og området, hvor der bor ca. 8.000 indbyggere i ca. 2.600 lejligheder fordelt på de 7 tilbageværende højhus, 66 4-etagers blokke, 8 rækkehusblokke og 4 centerbygninger.
![](https://dagensbyggeri.dk/wp-content/uploads/2024/04/99909_1_xl-375x250.jpg)
Fem pcb-fyldte højhuse rives ned
Efter forvaltningens vurdering vil ”renoveringen give et visuelt og kvalitativt løft til den samlede højhusbebyggelse – noget der vil gavne de mange kommende projekter for og i hele bydelen”.
Det er Brøndby Boligselskab og Tranemosegård/Bo-Vest, der har søgt om tilladelse til at renovere deres afdelingers højhuse i området.
Altaner og vinduer i jævn rytme
Kommunalbestyrelsen i Brøndby Kommune har nikket ja til enkelte mindre dispensationer i lokalplanen. Det betyder, at altaner på de nyrenoverede bygninger må placeres i en jævn rytme i hele bygningens højde, at altanværn må fremstå forskellige og ikke nødvendigvis i samme materiale som hovedfacaden, og at vinduerne må placeres i en ligeledes jævn rytme. Udadtil må vinduerne bindes sammen til større vinduespartier. Det fremgår af referatet fra kommunalbestyrelsens møde, hvor dispensationerne blev godkendt.
![](https://dagensbyggeri.dk/wp-content/uploads/2024/03/120454_1_xl-375x240.jpg)
Investorer afviser: Brøndby Strand får ikke 5 nye højhuse
Fokus har hele vejen igennem været at sikre god kvalitet og gode tekniske og arkitektoniske løsninger i den kommende bebyggelse samt hensynet til de konkrete kvalitetsløft af de enkelte boliger.
42.000 kvm
Ifølge SMART, Byggefaktas database, der indsamler informationer om bygge- og anlægsprojekter i Norden, er den omfattende opgave opdelt i to projekter: Det ene projekt omfatter renovering af de fire højhuse ejet af Brøndby Boligselskab. Her er der bl.a. fundet bly i malinger samt asbest i de lette facadepartier. Dertil skal de nære udearealer og P-kældre.
Opgaven omfatter et areal på ca. 24.000 kvm. De samlede håndværkerudgifter for opgaven var i 2022 estimeret til ca. 367 mio. kr. inkl. moms.
Anden delopgave udgør D.S.I Tranemosegårds afd. 13; Silergårdens tre højhuse. Også her skal både højhuse, nære udearealer og P-kældre renoveres. Og også her er der fundet bly i malinger og asbest i de lette facadepartier.
![](https://dagensbyggeri.dk/wp-content/uploads/2025/02/Nakskov2030-Havnegade-89-Nybrogade4-375x195.jpg)
Stolthed i Nakskov: Renovering af nedslidte bygninger er ved at genskabe bymidten
Opgaven omfatter et areal på ca. 18.000 kvm. De samlede håndværkerudgifter for opgaven er her estimeret til ca. 276 mio. kr. inkl. moms.
Der ér fundet PCB i indeluften i alle syv boligblokke, men ikke over grænseværdierne.
Begge projekter finansieres i henhold til Landsbyggefondens renoveringsstøtteregler.
En sammenhængende bydel
Udviklingsplanerne for projektet Fremtidens Brøndby Strand har indgået i den samlede vurdering af renoveringsprojektet. Udviklingsprojektet, der tog sin begyndelse i 2020, forventes at tage ca. 20 år. Områdets samlede areal er på cirka 50 hektar inklusive bebygget areal.
![](https://dagensbyggeri.dk/wp-content/uploads/2025/02/Fremtidens-Broendby-Strand-illu-Broendby-Kommune-1200x848.jpg)
Formålet med Fremtidens Brøndby Strand er at skabe en sammenhængende bydel, som er god at leve i sammen og for alle. Her skal bl.a. etableres en ny bymidte, rekreative grønne og blå områder, ny skole og et bredt udbud af boliger.