Renoveret kontor fungerer som showroom

Med en fundamental ombygning har hovedkontoret hos ÅF Buildings Denmark fået et bedre indeklima, DGNB-sølv og et showroom fuld af egne løsninger til lyd, lys og indretning.
Renoveringen har givet kontoret et stort løft. Indretningen er blevet mere indbydende, der er mere lys, mindre støj og et sundere indeklima.. Foto: Hans-Henrik Lærke.
Renoveringen har givet kontoret et stort løft. Indretningen er blevet mere indbydende, der er mere lys, mindre støj og et sundere indeklima.. Foto: Hans-Henrik Lærke.

Fakta

  • ÅF er en ingeniør- og designvirksomhed inden for energi, industri og infrastruktur.
  • Virksomheden har base i Europa, men har kunder over hele verden.
  • Fordelt på kontorer i over 30 lande er mere end 10.000 medarbejdere ansat.
  • I Danmark beskæftiger ÅF godt 600 medarbejdere inden for områderne byggeri, anlæg, industri, energi og lysdesign.
  • Hovedkontoret for den danske gren ligger i Herning, hvor knap 200 har arbejdsplads. Der er også kontor i Aarhus og Herlev.

Der er ingen grund til at hyre ekstern hjælp, hvis man selv kan løse opgaven.

Den devise fulgte ÅF Buildings Denmark, da de i efteråret 2017 tog hul på ombygningen af deres danske hovedkontor i Herning. Ingeniør- og designvirksomheden har selv været rådgiver og byggeleder, ERIK arkitekter har tegnet og cirka 15 fagentreprenører har hver ydet deres bidrag til hovedkontorets ansigtsløft, som var tiltrængt.

– Bygningen havde en grundlæggende skavank: Den var for mørk, og man skulle op på 1. sal for at møde et menneske. I dag skal kontorer afspejle åbenhed og gennemsigtighed, ikke lange, mørke gange. Derfor har vi lavet en fundamental ombygning, fortæller teknisk chef hos ÅF Buildings Denmark Knud Nielsen.

Der er ikke nogle, som uforvarende braser forstyrende ind i et møde. Glasdørene i mødelokalerne afskærmer fra det øvrige kontor, men afslører også at der er optaget.
Der er ikke nogle, som uforvarende braser forstyrende ind i et møde. Glasdørene i mødelokalerne afskærmer fra det øvrige kontor, men afslører også at der er optaget.

Den utidssvarende indretning skyldtes, at bygningen ved sin opførelse i 1960’erne tilhørte Realkredit Danmark. Stueetagen blev brugt til opbevaring af pantebreve og var derfor uden vinduer. Sådan en indretning dur ikke for de nuværende beboere fra ÅF, som i hele Danmark beskæftiger godt 600 medarbejdere inden for områderne byggeri, anlæg, industri, energi og lysdesign.

Se, hvad vi kan

Midtjylland er ikke kendt som de store armbevægelsers hjemsted, men hos ÅF Buildings vil man hellere end gerne byde gæster, kunder og samarbejdspartnere inden for i de nye rammer. Dels er de stolte af kontoret, dels fungerer det som showroom – en ikke uvæsentlig detalje.

– Det er meget vigtigt for ÅF. Da vi lavede byggeprogrammet, var der vægt på showroom-tanken. Vi ønskede med vores eget kontor at vise, hvad vi kan lave. Der var et lyst hoved, som foreslog, at vores egne løsninger skulle præge vores kontor. Den idé vandt. Vil vi fortælle vores kunder om mulighederne for at arbejde med lyd og lys, så tager vi dem med ud i atriummet, fortæller Knud Nielsen, hvis ingeniør-hjerte glæder sig ved det ledende princip i renoveringen.

Betydningen af en kaffestation, vandkøler, sofagruppe eller andre uformelle mødesteder på en arbejdsplads skal næppe undervurderes. Den løse snak kaster til tider rigtig gode idéer af sig.
Betydningen af en kaffestation, vandkøler, sofagruppe eller andre uformelle mødesteder på en arbejdsplads skal næppe undervurderes. Den løse snak kaster til tider rigtig gode idéer af sig.

Bevæger man sig fra indgangen og videre ind i bygningens atrium, bemærker man både det store, naturlige lysindfald og de forskellige lydkulisser. Fra den ene væg lyder tre forskellige og afdæmpede lydspor, som man hører på sin vej gennem atriummet. Først høres en lydindspilning fra Herning Bibliotek, dernæst et lydspor fra en vinterdag ved den nærliggende Gødstrup Sø og endelig afspilles et stykke klassisk musik, komponeret af en af de ansattes bekendte.

Landets første sølv-renovering i bæredygtighed

Det hele skal ikke gå op i design. Kontoret skal også være funktionelt. Det er lykkedes med nye lys-installationer og ventilationssystem, der har gjort kontoret langt mere indbydende for gæster og meget mere brugbart for de cirka 200 medarbejdere på matriklen.

– Vores kontor har fået en generel energiforbedring, den er blevet efterisoleret og har fået nyt glas i alle vinduer, siger Knud Nielsen.

Kontoret har tilmed opnået bæredygtighedscertificeringen sølv i henhold til DNGB-certificeringsordningen for nye bygninger. Det gør Herning-kontoret til den første eksisterende kontorbygning i Danmark, som ved renovering certificeres efter reglerne for nye bygninger. En af årsagerne til hæderen er genanvendelse af de gamle rammer.

– Vi har forsøgt at lade materialerne blive i bygningen. Eksempelvis er vinduesrammerne bevaret, men glasset er byttet ud. Der er gode gevinster ved at bibeholde mest muligt af bygningen. Vi har ikke opført ret mange nye vægge eller indsat nye, bærende elementer. Udenfor er arealet ikke ændret nævneværdigt. Vi har genanvendt naturstenene og Bornholmer-stenene i belægningen, som har ligget der, siden bygningen blev opført, siger den tekniske chef.

Da vi lavde byggeprogrammet, var der vægt på showroom-tanken. Vi ønskede med vores eget kontor at vise, hvad vi kan lave

Relateret indhold