Plejehjem fra 60’erne genopstår som moderne botilbud for sindslidende

Renoveringen og udvidelsen af Solterrasserne i Valby byder bl.a. på kreative ingeniørløsninger og kompromiser, alle parter kan stå inde for, fortæller EKJ's projektleder.
Udover at renovere det eksisterende byggeri består opgaven også i at bygge en tilbygning med plads til ni boliger, cafe, spiserum og et stort aktivitetsrum. Samtidig skal grunden renses for forurening, ligesom der skal udvikles en integreret klimaløsning.
Udover at renovere det eksisterende byggeri består opgaven også i at bygge en tilbygning med plads til ni boliger, cafe, spiserum og et stort aktivitetsrum. Samtidig skal grunden renses for forurening, ligesom der skal udvikles en integreret klimaløsning.

Det er ikke uden udfordringer, når et byggeri fra 60’erne skal renoveres og tilpasses nye funktioner. Til gengæld er resultatet en bedre og mere bæredygtig løsning.

Det fortæller Troels Ortega Harry, der er EKJ’s projektleder på at renovere og udvide Solterrasserne i Valby.

Læs også: Bevaring af bygninger er blevet moderne – til gavn for ‘De cyklende rådgivere’

Den røde murstensbygning med de skrånende terrasser har i mange år været brugt som plejehjem, men efter en grundig screening af bygningens potentialer besluttede Byggeri København at renovere og udbygge bygningen for at skabe plads til et specialiseret botilbud for sindslidende.

Det betyder bl.a., at man slår de små boligenheder sammen til toværelseslejligheder med køkken, bad og en robust indretning.

Læs også: Kontorbygning bliver hjem for 31 familier

– Bygningen er jo fra en tid, hvor der var langt færre krav til vores boliger. Indeklimaet skal bl.a. have et stort løft, og her bliver vi udfordret af, at bygningen skråner, og etagerne dermed ligger forskudt ift. hinanden. Derfor kan vi ikke bare integrere et klassisk ventilationssystem, men skal have specialbygget en skrånende ventilationsskakt, der passer hele vejen ned igennem bygningen, fortæller Troels Ortega Harry.

Mere spændende at renovere

Projektlederen fortæller, at det en udfordring at få plads til al den nødvendige teknik i en bygning, der i forvejen har lave lofter, og hvor man samtidig skal tænke nye, forstærkende elementer ind, fordi en række af de bærende vægge skal fjernes.

Bygningen går efter en DGNB Sølv-certificering og ventes at stå klar i 2026.
Bygningen går efter en DGNB Sølv-certificering og ventes at stå klar i 2026.

Derfor er kreative ingeniørløsninger og kompromiser en fast del af arbejdsgangen:

– Vores vigtigste rolle er at sikre, at byggeriet overholder lovgivningen, lever op til bygherrens skærpede krav og samtidig harmonerer med arkitekternes visioner. Den bedste løsning for indeklimaet er sjældent den æstetisk smukkeste, og så må vi arbejde os frem mod et kompromis, som alle parter kan stå inde for.

Læs også: 15 tons stål til Børsen på rekordtid: “Vi arbejder 24 timer i døgnet”

Han tilføjer:

– For mig som sagsingeniør er det mere spændende at renovere frem for at bygge nyt. For her skal vi være kreative inden for en række stramme og bundne rammer, og det giver både nogle fysiske og økonomiske udfordringer, som vi skal finde de bedste løsninger på.

Får stærke værdier foræret

Samtidig får Københavns Kommune et byggeri i tidens ånd ved at bevare frem for at rive ned og bygge nyt, fortæller han:

– Byggeri København og Socialforvaltningen får en mere bæredygtig løsning, fordi vi genbruger en masse materialer. Samtidig får de også nogle stærke værdier foræret, da de har valgt at tage udgangspunkt i bygningens eksisterende geometri. Det betyder f.eks., at beboerne får en spisesal med over fem meter til loftet. Det havde de helt sikkert ikke fået, hvis vi havde bygget nyt.

Relateret indhold