Megarenovering: Omdanner 150 ton glas fra Hostrups Have til isolering

Det cirkulære genanvendelsesprojekt, der finder sted i Hostrups Have på Frederiksberg, genanvender ikke blot glasruder men også træ, PVC og plastic fra vinduesrammerne.
En tømrer i sort arbejdstøj, sorte og støvede sikkerhedssko og med blå høreværn i ørerne bugserer et gammelt vindue ud af et vindueshul. Han står på et stillads. Til venstre en hvid presenning. Til højre muren i røde mursten.
Intet mindre end 5.200 vindues- og dørelementer skal udskiftes i Hostrups Have på Frederiksberg. Tømrerne fra Byens Tag & Facade er derfor sikret fast arbejde frem til første kvartal 2027.

I februar kunne vi her på Dagens Byggeri fortælle om den for alle involverede enorme renoveringsopgave, som er undervejs i bebyggelsen Hostrups Have på Frederiksberg.

Her var hovedentreprenøren Byens Tag & Facade gået i gang med at udskifte ikke færre end 5.200 vindues- og dørelementer i de 680 boliger og 30 erhvervslejemål. Vinduesproducenten Krone Vinduer står for at producere de mange elementer på fabrikken i Harken ved Hjørring.

I forbindelse med udskiftningen kommer hovedentreprenøren til at stå med i alt 150 ton vinduesglas. Restglasset fra de 5.200 vinduer bliver omdannet til 80.000 kvm glasuld under konceptet Glas til uld. Det nye samarbejde mellem bygherren Heimstaden Danmark, hovedentreprenøren Byens Tag & Facade og producenten af glasuld, Saint-Gobain Isover, bliver det foreløbigt største Glas til uld-projekt i Danmark.

Læs også

Frederiksberg-plads gøres klar til masser af kultur og fællesskab

Byens Tag & Facade har to-tre tømrere i gang på fuld tid med at udskifte de mange vinduer. Byggeleder Christian Falkner Birkholm er glad for, at Heimstaden allerede i udbudsfasen stillede krav om genanvendelse af byggeaffald under renoveringen:

– Den cirkulære genanvendelse af vinduesglas til isolering – hvoraf en del konkret går tilbage til ejendommen – er den største af sin art på et enkelt projekt og en vigtig del af udviklingen hen mod mere bæredygtige metoder i byggeriet.

Rent praktisk piller håndværkerne vinduerne ud og sætter dem på de tomme paller, som de nye vinduer er ankommet på. Vinduerne bliver kørt til sortering og knusning på et ressourceaffaldscenter i Fredericia. Herfra bliver det knuste glas kørt direkte til Isovers fabrik i Vamdrup.

Naturligt projekt at indgå i

De mange vinduer i den store Frederiksberg-ejendom er monteret tilbage i 1980’erne, og der er nu behov for at skifte dem ud. På grund af den kvalitet, de er udført i, og hensynet til det æstetiske udtryk på ejendommen, var det ikke muligt blot at renovere vinduerne.

Det er kun glas fra ruder, der ikke kan genanvendes en-til-en, som indgår i projektet.

Luftfoto af den enorme, sammenhængende bebyggelse Hostrups Have i røde tegl, rødt tag og grønt både i midten af den aflange bebyggelse og omkring
Der er 680 boliger og 30 erhvervslejemål i Hostrups Have, som Heimstaden Danmark overtog i 2017. Arkitekt Hans Dahlerup Berthelsen har tegnet ejendommen, der er opført i 1935-36. Foto: Heimstaden

Regional manager Johan Elsass Nørby fra Heimstaden Danmark, som er projektets bygherre, siger:.

– Som ejendomsselskab og bygherre ønsker vi at give plads til diskussioner af forskellige løsninger i skurvognen, som både kan bidrage til en grønnere omstilling og samtidig tage hensyn til ejendommen og de beboere, der bor i den. Vindues- og isoleringsprojektet udgør et mindre spor af det samlede renoveringsprojekt. Men da vi blev præsenteret for det, var det naturligt for os at indgå i.

– Samtidig har det været vigtigt for os, at den cirkulære model læner sig op ad et velafprøvet materiale som glasuld – uden at gå på kompromis med bygningens og beboernes sikkerhed. Det lever projektet op til, tilføjer han.

Glasuld nok til at dække 11 fodboldbaner

Det er glasuldsproducenten Saint-Gobain Denmark, der har taget initiativet til Glas til uld. Formålet med projektet er at genanvende restglas fra f.eks. energirenoveringer i produktion af ny glasuld.

Læs også

Økonom: Godt nyt for nybyggeriet – men renoveringer betaler prisen

Ansvarlig for public affairs, Peter Hedegaard, fortæller:

– Glasset fra vinduerne i Hostrup Have er nok til produktion af 80.000 kvadratmeter ny glasuld af den type, som vi kalder lambda 34 og som er 95 mm. Det vil sige glasuld med meget høj isoleringsevne. Det er glasuld nok til at dække 11 fodboldbaner, og det er samtidigt en del mere glasuld, end der skal bruges til energirenoveringsopgaven i Hostrup Have, som også inkluderer isolering af lofter.

17 % mindre energiforbrug

Med den cirkulære tilgang nedsætter man behovet for jomfruelige råmaterialer i produktionen. Hostrup Have- projektet sparer dertil 31,5 ton CO2 i produktionen af ny glasuld.

Udover den direkte CO2-gevinst fra produktionen af ny glasuld forventer Heimstaden Danmark, at den samlede tag-, vindues- og facaderenovering af Hostrups Have vil give en energibesparelse på cirka 17 %.

Foto af to lejligheder set udefra, hvor den øverste er med gamle vinduer. Nederst ses lejligheden med nye lyse fuger omkring.
Sådan kommer de nye, bedre isolerende vinduer til at se ud, når renoveringen er tilendebragt i 2027. Bemærk også de nye fuger. Foto: Krone Vinduer

Udover glasset fra vinduerne, genanvendes træ, PVC og plastic fra vinduesrammerne i det omfang, det er muligt. De materialer, der ikke kan genanvendes, benyttes til fjernvarme i kraftvarmeværker.

Det første læs glas fra energirenoveringsprojektet i Hostrups Have blev afhentet i marts i år. Det sidste forventes at køre fra Frederiksberg i slutningen af 2025.

Relateret indhold