Lejerne kan redde lærlingene

Beregninger fra Dansk Byggeri viser, at man kan skabe 1500 lærerpladser ved at skrue op for renoveringerne i den almene sektor med penge fra Landsbyggefonden.
Kom i gang med at renovere den almene boligmasse, lyder opfordringen fra BL og Dansk Byggeri. Det kan skabe vækst og redde lærepladser. Foto: Colourbox.
Kom i gang med at renovere den almene boligmasse, lyder opfordringen fra BL og Dansk Byggeri. Det kan skabe vækst og redde lærepladser. Foto: Colourbox.

Aflyste ordrer og hjemsendelse af medarbejdere har været dagligdagen for en stor del af byggevirksomhederne de seneste uger, og det er gået ud over lærlingene i landets virksomheder.

Men der findes en mulighed for at redde mere end bare en god håndfuld lærepladser, lyder det nu fra Dansk Byggeri. Beregninger viser, at man kan skabe op mod 1500 af slagsen, hvis man lader Landbyggefonden opskalere sine renoveringsprojekter af den almene boligmasse. Fonden har 18,4 milliarder kroner liggende klar, så arbejderne på op mod 72.000 boliger kan sættes i gang forholdsvist hurtig, lyder meldingen.

– Faldet i praktikaftaler er bekymrende og endnu et godt argument for, hvor vigtigt og helt oplagt det er at få sat gang i de mange tusinde almene renoveringer, som lige nu venter på støtte. Giver regeringen tilladelse til at afvikle renoveringskøen på 18,4 milliarder, vil det sikre arbejds- og lærepladser i langt de fleste kommuner i Danmark, siger funktionschef i BL – Danmarks Almene Boliger Rikke Lønne.

Plus på mange konti

Og der er grund til at rykke i en fart, opfordrer Dansk Byggeri. Hvis corona-krisen bliver langvarig, og den økonomiske vækst ikke retter sig i år, risikerer man, at antallet af uddannelsesaftaler falder med op mod 7700 i alt, viser Dansk Byggeris tal.

– Godt 2.000 lærlinge i bygge- og anlægsbranchen på korte aftaler og i prøveperiode går en usikker fremtid i møde. Hertil kommer, at flere tusinde elever til sommer er færdige med deres grundforløb. De skal også ud at finde en praktikplads. Hvis ikke vi finder en løsning, risikerer vi, at hele bunden går ud af praktikpladsmarkedet, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl, som understreger, at det ikke kun er lærlingene, som får gavn af at sætte gang i en renoveringsbølge.

Ifølge beregningerne kan den enorme sum penge også skabe 15.000 job i håndværksvirksomhederne samt 4800 job i andre brancher – men også bedre og mere klimavenlige almene boliger for tusindvis af beboere.

BL’s seneste optælling af praktikpladser viste, at der forrige år var over 13 procent lærlinge på de almene boligorganisationers byggepladser.

Giver regeringen tilladelse til at afvikle renoveringskøen på 18,4 milliarder, vil det sikre arbejds- og lærepladser i langt de fleste kommuner.

Relateret indhold