InnoByg – byggebranchens innovationsnetværk

BLOG: Byggebranchen er udpeget som en del af fremtidens videnbrobyggere og får del i 190 millioner kroner, som Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte har valgt at bevillige til innovationsnetværk i 2019 og 2020.
Michael H. Nielsen er direktør i Dansk Byggeri og formand for InnoBYGs styregruppe.
Michael H. Nielsen er direktør i Dansk Byggeri og formand for InnoBYGs styregruppe.

Om Renovering på dagsordenen

  • Dagens Byggeri samarbejder med de 12 partnere bag “Renovering På Dagsordenen”. Jævnligt vil vi derfor bringe blogindlæg fra www.renoveringpaadagsordenen.dk og på den måde sætte fokus på den nødvendige diskussion om renovering af vores bygningsmasse.
  • De 12 partnere er:
  • – GI Grundejernes Investeringsfond
  • – Bygherreforeningen
  • – Realdania
  • – Dansk Byggeri
  • – NCC
  • – MT Højgaard
  • – Danske Ark
  • – COWI
  • – Konstruktørforeningen
  • – FRI Foreningen af Rådgivende Ingeniører
  • – Ingeniørforeningen IDA
  • – Akademisk Arkitektforening

InnoBYG, byggebranchens innovationsnetværk for bæredygtigt byggeri, kan se frem til at fortsætte videnbrobygningen mellem videninstitutioner og bygge- og anlægsbranchen i de næste to år.

InnoBYG er et af 17 netværk inden for forskellige brancher, som i 2019 og 2020 modtager støtte til at drive netværket, som har fokus på at øge forskningsbaseret viden i erhvervslivet, udnytte mulighederne i nye teknologiske landevindinger og bidrage til at skabe vækst og værdi for samfundet.

Byggeri på forsknings dagsorden

InnoBYG blev etableret i 2010. I begyndelsen med fokus på energieffektivisering for i de seneste år særligt at have arbejdet med bæredygtigt byggeri og mulighederne med ny teknologi. Her ud over har InnoBYG arbejdet aktivt for at sætte bygge- og anlægsbranchen på den forskningspolitiske dagsorden fx i forbindelse med udvikling af pejlemærket for de kommende års forsknings- og innovations prioriteringer baseret på FORSK 2025 kataloget.

Det er et vigtigt signal, at bygge- og anlægsbranchen er blandt de brancher, der satses på i forhold til udvikling og innovation. Det viser, at byggeriet udgør en erhvervsmæssig styrkeposition i Danmark. InnoBYG er et netværk, som bygger bro mellem praksis i branchen og de videninstitutioner, som arbejder med byggeri og anlæg. Hvis bygge- og anlægsbranchen skal udvikle sig, fx ved at tage ny teknologi til sig, så er koblingen mellem viden og praksis helt central.

Rollen som brobygger

Forudsætningen for at være brobygger er, at InnoBYG formår at inkludere alle relevante aktører i bygge- og anlægsbranchen. I InnoBYG er der skabt en udviklingsorienteret samarbejdsform, som formår at træffe beslutninger og være agile, fx i forhold til at søsætte nye aktuelle initiativer i branchen. Det omfatter fx det seneste større initiativ Build 4.0. hvor der arbejdes med mulighederne i ny teknologi til bygge- og anlægsbranchen.

Gennem årene er alle betydende videninstitutioner og universiteter i byggebranchen blevet en del af InnoBYG, hvilket giver et stærkt afsæt for at fortsætte innovationsnetværket fremadrettet og sætte nye væsentlige udviklingsområder på dagsorden. Fokus er at arbejde med innovation og udvikling, gerne i tæt samarbejde med bygge- og anlægsbranchens virksomheder. Matchmaking og videnspredning til bygge- og anlægsbranchens virksomheder er en central aktivitet som gennem årene har været et vigtigt bidrag til udvikling i branchen.

InnoBYG skal med den nye bevilling fortsat bidrage til udviklingen af branchen og skabe værdi for både medlemmer, branche og samfundet som helhed, bl.a. med fokus på bedre indeklima, nye teknologiske muligheder via Build 4.0 initiativet og cirkulær økonomi i branchen.

Se mere på www.innobyg.dk og på www.build40.dk.

Se flere blogindlæg her.

Relateret indhold