Indeklima: Danske skoler dårligst i Skandinavien

Beslutningsforslag om bedre indeklima i skolerne forpligter kommunerne til at medtænke indeklima, når skolerne renoveres.
Dansk Folkeparti foreslår en indeklimaplan, der forpligter kommunerne til at medtænke indeklima, når kommunerne renoverer skoler. Foto: Colourbox.
Dansk Folkeparti foreslår en indeklimaplan, der forpligter kommunerne til at medtænke indeklima, når kommunerne renoverer skoler. Foto: Colourbox.

En landsdækkende undersøgelse foretaget af DTU og Dansk Naturvidenskabsfestival viser, at seks ud af ti skoler har for høje CO2-koncentrationer, og i 19 pct. af klasselokalerne er CO2-niveauet dobbelt af det anbefalede. Yderligere viser undersøgelsen, at 16 pct. af klasserne har flere svampespor i luften end anbefalet normalniveau.

Undersøgelsen fastslår, at det dårligere indeklima skyldes, at ventilationen i lokalerne med mange elever er utilstrækkelig. Dette kan have gener for elever og læreres sundhed.

Sammenlignes resultaterne med en tilsvarende undersøgelses fra 2009, ses det, at der ikke er sket forbedringer i fem år, fremgår det af Forslag til folketingsbeslutning om bedre indeklima i skolerne af Dansk Folkeparti.

Beslutningsforslag

Ovenpå rapporten foreslår Dansk Folkeparti Regeringen at indgå et samarbejde med KL om en indeklimaplan, der forpligter kommunerne til at medtænke indeklima, når kommunerne renoverer skoler.

Af beslutningsforslaget opfordres der ligeledes til at undersøge, hvorvidt Danmark bør følge i Norges og Sveriges fodspor ved at lave lovgivning om automatisk og mekanisk ventilation på skolerne.

Dårligst i Skandinavien

I Sverige og Norge har undersøgelser vist, at CO2 niveauet er betydeligt under det danske. Det fremhæves i Beslutningsforslaget.

Rapporten Indeklima i skoler – status og konsekvenser af DTU og FOA fra 2011 påpeger, at forskellen i svenske, norske og danske skolers CO2-koncentration skyldes, at der i Sverige og Norge benyttes mekanisk ventilation.

Ved øget krav til ventilation i danske skoler – matchende det svenske – forventes, at elevernes præstation vil stige som følge af et bedre indeklima, hævder DTU og FOA i rapporten.

Beslutningsforslaget om bedre indeklima i folkeskolerne er til første behandling torsdag 26. marts.

Relateret indhold