Her er de nominerede til Renoverprisen

Henholdsvis seks og tre projekter er nomineret til Renoverprisen og Jubilæumsprisen. Sidstnævnte kårer Danmarks bedste almene renovering.
Gråbrødrevej 19, Tønder. Foto: Carsten Ingemann.
Gråbrødrevej 19, Tønder. Foto: Carsten Ingemann.

I alt 200 projekter var i år indstillet til Renoverprisen og Jubilæumsprisen, og ud af dem er seks projekter nu blevet nomineret til Renoverprisen, mens tre er nomineret til Jubilæumsprisen, der kårer Danmarks bedste almene renovering.

De seks nominerede til Renoverprisen 2017 er:

– Gråbrødrevej 19, Tønder

– Retten i Aarhus

– Kirkebjerg Skole, Vanløse

– Skibshandlen, Vejle

– Landsbyen i skolen, Nr. Vium

– Holbæk Skibsværft

119 projekter fra hele landet var indstillet til Renoverprisen, og de nominerede projekter er vurderet i forhold til syv kriterier: Eksempelværdi, energikrav og bæredygtighed, samarbejde, brugskvalitet, bidrag til omgivelser, økonomi og værdiforøgelse samt udførelseskvalitet.

Nomineringsudvalgets formand, Gøsta Knudsen, er ikke i tvivl om, at det er de rigtige projekter, der nu er endt med at blive nomineret til Renoverprisen.

– Det har været lidt af et luksusproblem at nominere de bedste projekter til Renoverprisen, for der har været så mange gode at vælge imellem. De projekter, vi har nomineret, er meget alsidige, og man kunne fremhæve særlige og interessante finurligheder ved dem alle sammen, siger Gøsta Knudsen, der er tidligere stadsarkitekt i Aarhus.

Bedste almene renovering

Jubilæumsprisen uddeles i år i anledning af Renoverprisens femårsjubilæum. Jubilæumsprisen kårer Danmarks bedste almene renoveringsprojekt, og ud af 81 indstillede almene renoveringsprojekter er tre blevet nomineret til at kæmpe om prisen.

De tre nominerede til Jubilæumsprisen er:

– Nyt Rosenhøj, Aarhus

– Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg

– Sorgenfrivang, Virum

– De nominerede projekter til Jubilæumsprisen er fantastiske eksempler på, hvordan almene renoveringsprojekter kan fungere som forbillede for hele branchen. Fælles for de tre projekter er, at de virkelig har gjort en forskel for de mennesker, der bor i bebyggelsen, siger Gøsta Knudsen.

Renoverprisen er stiftet af Realdania og GI med henblik på at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan man bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få opdateret den eksisterende bygningsmasse i Danmark.

Et valgkollegium bestående af 70 udpegede personer fra byggebranchen skal nu ved anonym afstemning kåre vinderne af af de to priser. Vinderne kåres ved en fest i København den 31. august 2017.

Beskrivelser af projekterne

Nedenstående er Renoverprisens beskrivelser af de nominerede projekter til Renoverprisen.

Gråbrødrevej 19, Tønder

Renoveringen af en treetagers boligejendom i centrum af Tønder er et godt eksempel på, hvordan renovering kan forskønne ældre bygninger og igen gøre dem attraktive at bo i – til glæde for både de nye beboere, for byens borgere, der får noget flot at se på, og for hele byen, der bliver mere levende, når boliger ikke står tomme.

Ejendommen, der er bevaringsværdig, havde i en årrække stået ubeboet og forfalden hen. Bygningen står nu nydeligt renoveret med nye sprossevinduer, indpassede zinkinddækkede kviste og en nymalet, rød facade.

Indvendigt er lejlighederne blevet moderniseret, og facaden har fået en nænsom renovering, så den nu fremstår revitaliseret, men med respekt for bygningens historie. Bygningen er samtidig blevet energioptimeret, så den lever op til kravene for nyt byggeri.

Bygherre: Ejendomsselskabet Leoparden A/S

Totalrådgiver: Arkitekter Syd ApS

Entreprenør: Ejendomsselskabet Leoparden A/S

Retten i Aarhus

“Danmarks smukkeste tinghus” er Retten i Aarhus blevet kaldt, efter den 100 år gamle retsbygning blev renoveret i 2016. Renoveringen har skabt 3.100 kvm store retslokaler med ventearealer og voteringslokaler. Samtidig er der skabt nye mødelokaler og kontorer i tagetagen, der før var uudnyttet. Nu har hver af de 12 dommere deres eget kontor under de synlige tømmerkonstruktioner.

I renoveringen er der lagt vægt på, at det tydeligt fremgår, hvad der er gammelt, og hvad der er nyt i den gamle retsbygning – og alt er gjort med respekt for det gamle hus’ sjæl og arkitektur.

Tidligere havde retsbygningen fordelt sine afdelinger på flere adresser, men nu er alle funktioner samlet under det samme tag, hvilket har lettet arbejdsgange, kommunikation og sagsbehandlingstid. Derudover er sikkerheden i bygningen styrket, og det har øget trygheden for de ansatte.

Bygherre: Bygningsstyrelsen

Arkitekt: H+Arkitekter

Ingeniør: Tækker Rådgivende Ingeniører A/S

Kirkebjerg Skole, Vanløse

Kirkebjerg Skole i Vanløse, der er opført i 1943, er en bevaringsværdig aulaskole. Skolen stod over for en udvidelse fra tre til fem spor, hvilket blev muligt med opførelsen af en ny bygning på matriklen. Men det betød, at den eksisterende bygningsmasse også skulle tilpasses de behov, der var opstået i forbindelse med udvidelsen.

Skolen har derfor undergået en helhedsrenovering. Opgaven rummede mindre ombygninger, genopretning, modernisering, energirenovering, klimatilpasning, indeklima og tilgængelighed.

Renoveringen har blandt andet omfattet akustikregulering i aulaen med træpaneler, der er udført som de oprindelige paneler, aktivering af gangarealer til flere funktioner og solafskærmning tilpasset de bevaringsværdige facader. Arbejderne er udført nænsomt med respekt for skolens oprindelige karakter, og skolen er samtidig gjort moderne og brugsvenlig i forhold til nutidige læringsprincipper.

Bygherre: Københavns Kommune v. KEjd

Totalrådgiver og arkitekt: Kant Arkitekter A/S

Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører A/S

Entreprenør: Hugo Svaneeng A/S

Skibshandlen, Vejle

Skibshandlen i Vejle var oprindeligt en beboelsesejendom bygget i 1887 til skibsreder Carl Hansen. I dag ejes ejendommen af et investeringsselskab, som anvender de to øverste etager til kontorer, mødefaciliteter, lounge og opholdsareal. Stueetagen og kælderen fungerer som en butik.

Transformationen af bygningen var en udfordring, da man ønskede at bevare eksteriørets oprindelige karakter mod gaden med mønstermurværk og formsten, men samtidig ville fremtidssikre bygningen funktionelt, byggeteknisk og æstetisk. Og det, må man sige, er lykkedes. Bygningens unikke facade er renoveret, så den fremstår i det oprindelige udtryk. Samtidig er der etableret et nyt indgangsparti i gavlen, hvor materialer og formgivning er moderne. Det understreger tilgangen i renoveringen med bevidste møder mellem nyt og gammelt. I renoveringen af bygningens indre har der været fokus på moderne materialer og indretning, hvor bygningselementer som glas, stål, tombak, sten og træ er kombineret i udformningen af de nye lokaler.

Bygherre: Kirk & Thorsen Investeringsselskab

Arkitekt: Ravn Arkitektur

Ingeniør: Hundsbæk & Henriksen

Entreprenør: Ove Larsen

Landsbyen i Skolen, Nr. Vium

Nr. Vium Skole er en af 25 vestjyske centraltypeskoler fra midten af 1960’erne. I 2008 blev skolen nedlagt, og den nu forladte skole i Nr. Vium blev købt af en gruppe borgere, som ville bevare bygningerne, som er en del af områdets historie og identitet, og bruge skolen som ramme for hverdags- og fritidslivet i sognet.

Delvis nedrivning har været en del af projektet, hvilket har skabt nye, større rum og bedre adgang til omgivelserne og internt i bygningen. Samtidig har renoveringen skabt reducerede udgifter til opvarmning som følge af reduktioner i bygningsmassen, efterisolering og andre energivenlige tiltag.

“Landsbyen i Skolen” er et godt eksempel på, hvordan en bygning gennem renovering kan få helt nye funktioner og et nyt liv. Nr. Vium er ikke en egentlig landsby, men består af spredte bygninger i sognet, men efter renoveringen indeholder skolen nu de funktioner, der kunne have været i en landsby: Blandt andet en daginstitution, SFO, møde- og festlokaler, idrætsfaciliteter. Alt i alt er bygningen efter renoveringen blevet omdrejningspunktet for det sociale liv i byen, hvor fritids- og foreningslivet finder sted.

Bygherre: Nr. Vium Sports- og Kulturcenter

Arkitekt: Erik Brandt Dam arkitekter ApS, Cornelius+Vöge

Ingeniør: Ingeniørgruppen Vestjylland.

Holbæk Skibsværft

De indledende tiltag til renoveringen af Holbæks gamle værft begyndte tilbage i 2007. Missionen var at skabe et attraktivt miljø til byens borgere. Initiativet var kærkomment, fordi området ved værftet havde begrænset offentlig adgang, belægningerne var nedslidte, og de bevaringsværdige bygninger var i stærkt forfald.

Skibsværftet danner nu ramme om et område fuld af liv for kommunens beboere.?Hvor der engang var øde, er der nu et livligt maritimt område med blandt andet cafémiljø, produktionsskole og imponerende klatrevægge hos Holbæk Klatreklub, som i 2015 blev tildelt prisen som Danmarks bedste klatreklub.

Værftets hovedbygning står udvendigt intakt med de bevaringsværdige facaders skævheder og revner. Indvendigt er de gamle trævægge efterisoleret de fleste steder, mens de i caféen er synlige bag moderne glasvægge, der både isolerer og giver kig til historien. Nye bygningsdele er af moderne materialer som glas og stål og er udformet, så de både skiller sig ud og indgår i helheden. Projektet er et godt eksempel på, hvordan man gennem renovering kan puste nyt liv i et område af byen og fortælle om en maritim fortid, der er en vigtig del af Holbæks historie.

Bygherre: Holbæk Kommune

Totalentreprenør: HM Gruppen A/S

Arkitekt: Arkitekterne.as

Ingeniør: Nørbag ApS

Nedenstående er Renoverprisens beskrivelser af de nominerede projekter til Jubilæumsprisen.

Nyt Rosenhøj, Aarhus

Nyt Rosenhøj er et godt eksempel på en ambitiøs helhedsplan. Målet med renoveringen var at omdanne et monofunktionelt og udsat boligområde med ensartede blokke, blinde veje og kedelige parkeringsarealer til et varieret og grønt boligområde i Viby ved Aarhus.

Tryghed og komfort har været i højsædet, og man har skabt fælles uderum og bedre forbindelser på tværs i området. Ved blandt andet at rive en række opgange ned, er der skabt gennemgange, og blokkene er blevet mindre bastante; det har åbnet op til den omkringliggende by.

Nyt Rosenhøj er en helstøbt præstation, som er bevis på et godt samarbejde mellem boligforeningen, rådgiverne og de udførende. Det kræver unikke kompetencer at gennemføre en kompleks forandring. Med så stor en succes, at områdets identitet er forbedret så markant, at mønsteret med fraflytninger i høj grad er afløst af en tilstrømning til ventelisten for områdets boliger.

Bygherre: Boligforeningen Århus Omegn

Rådgivere: Viggo Madsen, Arkitema Architects, Effekt

Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg

Danmarksgade og Sankelmarksgades bebyggelse blev ifølge Danmarksgades overdådigt udsmykkede pragtfacade opført i 1881. Frem til 2014 har bebyggelsen haft et skiftende funktionelt indhold som søndagsskole, teknisk skole og maskinmesterskole.

I dag rummer ejendommen 108 helt nye ungdomsboliger i hjertet af Aalborg. Der er 99 varianter, så næsten alle lejligheder er unikke og særegne. Nogle lejligheder har fået hems, mens andre har fået fritlagt de bærende bjælker.

Aalborgs transformation fra en traditionel industriby til en moderne uddannelsesby har skabt en enorm efterspørgsel på ungdomsboliger, og gennem renoveringen har man forsøgt at imødekomme dette problem.

Man har i projektet fjernet de nedsænkede lofter og blotlagt gamle vægmalerier, som portrætterer de fag, der blev undervist i, da bygningen tjente som Teknisk Skole. Man har også bevaret de oprindelige træk som brede gangarealer og den imponerende festsal, der ellers kunne have været udnyttet til boliger.

Bygherre: Plus Bolig

Arkitekt og rådgivende ingeniører: Kjærsgaard & Andersen A/S

Råhusentreprise: Bauterp Murerforretning

Tømrerentreprise: Anders Andersen, Hanstholm

VVS-entreprise: Thomsen & Fals

Sorgenfrivang II, Virum

Sorgenfrivang II i Virum er et bevaringsværdigt boligbyggeri fra 1950’erne. Der er gennemført en ambitiøs renovering af en ud af tre 14-etager høje blokke, der er lokaliseret langs S-togsbanen i et lineært forløb med små delikate retningsskift. Renoveringens nøgleord er bæredygtighed, energi, indeklima, dagslys og bevaring.

Alle tiltag i renoveringen har været en del af en helhedstanke med fællesskab, beboerinddragelse og energioptimering i fokus med blandt andet nyt ventilationssystem bygget ind i de nye præfabrikerede facader, der er højisolerede og med nye altaner. Energiforbruget er blevet kraftigt reduceret, indeklimaet er blevet forbedret, og man har fået et CO2-neutralt vaskeri, hvor der opsamles regnvand, der bruges til tøjvask.

Alt i alt er Sorgenfrivang II et godt eksempel på, at kombinationen af energirenoveringens teknik og elegant æstetisk beherskelse kan gennemføres på en måde, der både respekterer det bestående og peger fremad.

Arkitekt og projektledelse: Domus Arkitekter

Ingeniør: Dominia

Bygherre: DAB

Gråbrødrevej 19, Tønder. Foto: Carsten Ingemann.
Gråbrødrevej 19, Tønder. Foto: Carsten Ingemann.
Retten i Aarhus. Foto: Carsten Ingemann.
Retten i Aarhus. Foto: Carsten Ingemann.
Retten i Aarhus. Foto: Carsten Ingemann.
Retten i Aarhus. Foto: Carsten Ingemann.
Kirkebjerg Skole, Vanløse. Foto: Carsten Ingemann.
Kirkebjerg Skole, Vanløse. Foto: Carsten Ingemann.
Kirkebjerg Skole, Vanløse. Foto: Carsten Ingemann.
Kirkebjerg Skole, Vanløse. Foto: Carsten Ingemann.
Skibshandlen, Vejle. Foto: Carsten Ingemann.
Skibshandlen, Vejle. Foto: Carsten Ingemann.
Skibshandlen, Vejle. Foto: Carsten Ingemann.
Skibshandlen, Vejle. Foto: Carsten Ingemann.
Landsbyen i Skolen, Nr. Vium. Foto: Carsten Ingemann.
Landsbyen i Skolen, Nr. Vium. Foto: Carsten Ingemann.
Landsbyen i Skolen, Nr. Vium. Foto: Carsten Ingemann.
Landsbyen i Skolen, Nr. Vium. Foto: Carsten Ingemann.
Holbæk Skibsvært. Foto: Carsten Ingemann.
Holbæk Skibsvært. Foto: Carsten Ingemann.
Holbæk Skibsvært. Foto: Carsten Ingemann.
Holbæk Skibsvært. Foto: Carsten Ingemann.
Nyt Rosenhøj, Aarhus. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Nyt Rosenhøj, Aarhus. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Nyt Rosenhøj, Aarhus. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Nyt Rosenhøj, Aarhus. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Sorgenfrivang II, Virum. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Sorgenfrivang II, Virum. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Sorgenfrivang II, Virum. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Sorgenfrivang II, Virum. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.

Relateret indhold