GI-støtte til fem udviklingsprojekter

Bedre affaldssortering, et digitalt forum for cirkulær økonomi og fremme af grøn efteruddannelse - det er nogle af de udviklingsprojekter, der nu modtager støtte fra Grundejernes Investeringsfond.
Foto: BuroJantzen.
Foto: BuroJantzen.

Sortering af affald på byggepladser – Build

Et Ph.D-projekt skal undersøge, hvordan design af affaldshåndteringssystemer kan sikre, at mest muligt affald ender i de rigtige affaldscontainere. Kan et bedre designet byggeaffaldshåndteringssystem reducere mængden af usorteret og efterladt affald signifikant? Og kan indarbejdelse af menneskelig adfærd i design af affaldshåndteringssystemer optimere affaldshåndtering på byggepladsen? Disse spørgsmål skal det 3-årige projekt besvare, og det skal desuden munde ud i gratis kommunikationsmaterialer til relevante modtagere.

Og der er virkelig noget at komme efter, for byggeriet producerer årligt ca. 12 mio. tons affald svarende til 58% af alt affald i Danmark. Det er betydningsfuldt, at affaldet sorteres korrekt, at der er styr på miljøfarlige stoffer, så det fx ikke ender i naturen.

Undersøgelser viser, at ca. 20 % af alt affald fejlsorteres, og at 4 ud af 6 byggepladser har signifikante problemer med korrekt sortering af affaldet.

GI støtter med 912.324 kr.

Vejledning til mindre indgreb i konstruktioner – DTU Byg

Der er brug for en vejledning som kan definere bagatelgrænsen for, hvornår en statiker skal involveres, når man laver mindre renovering i en ejendom. Fx hultagning for døre, etablering af altan, installationsskabe eller badeværelser.

Der er nemlig stor usikkerhed i byggebranchen om dokumentationskrav. Fx hvornår en certificeret statiker skal involveres ved mindre indgreb i som fx etablering af altaner, installationsskakte og hultagning for døre mellem lejligheder eller ombygning af badeværelser. Usikkerheden er en stopklods for mange mindre og simple projekter, fordi det er dyrt at tilvejebringe dokumentationen, og der er stor mangel på certificerede statikere.

GI støtter med 600.000 kr.

Cirkulært Community – Teknologisk Institut

En digital platform – cirkulært community – skal opbygges og stilles til rådighed for aktører i byggebranchen (nedrivere, bygherrer, materialeproducenter, politikere, forskere, rådgivere, entreprenører m.v.). Her kan de debattere, søge viden og dele erfaringer vedrørende cirkulær økonomi i byggeriet.

Teknologisk Institut har gennemført en undersøgelse blandt 20 brancheaktører, som viser, at der er behov for et cirkulært community.

GI støtter med 1.000.000 kr.

Automatisk fugning murværk – Teknologisk Institut

Det ser smart ud, når man fuger med pistol, og det går en del hurtigere. Men mørtelblandingen er tyndere og mere vandig, og hvad sker der når tiden går? Noget tyder på, at fugerne i nogle tilfælde ikke har acceptabel levetid, når de påføres med den effektive fugepistol. Denne nye metode skal nu undersøges af eksperter. Der bliver kigget på mørtelvalg, fugepistoler, vedhæftning, fugens tæthed mm.

GI støtter med 320.000 kr.

Spydspidser til grøn efteruddannelse – Byggeriets Uddannelser

Et undervisningsforløb om bæredygtighed til faglærere på erhvervsuddannelserne skal udvikles for 14 faglærere fra 7 erhvervsskole. De bliver i stand til at udbyde AMU kurser om bæredygtighed til håndværkere og håndværksvirksomheder. Desuden forventes en spillovereffekt i forhold til den øvrige lærerstab og eleverne.

GI støtter med 927.875 kr.

Relateret indhold