De skal gøre gammelt kapel til en sanselig oplevelse

Tre tværfaglige hold er udvalgt til at udvikle en kollektiv udstilling i form af 1:1 transformationsgreb på det gamle kapel på Frederiksberg Hospital.
Kapelrummet med kors på trædøren.
Hen over sommeren 2025 vil de tre hold i fællesskab skabe en sanselig helhedsoplevelse i og omkring kapelanlægget, og i september åbner udstillingsområdet for offentligheden. Foto: Laurits Thingholm.

I december 2024 inviterede Arkitektforeningen og Dreyers Fond arkitekter, kunstnere, håndværkere m.fl. til at byde ind med forslag til en kollektiv udstillingstransformation i form af 1:1 transformations- og reparationsgreb på det gamle Kapel-anlæg på Frederiksberg Hospital.

Læs også

Søger teams til transformation af gammelt kapel på Frederiksberg

Det resulterede i 35 forskelligartede ansøgninger, og nu er tre hold udvalgt baseret på deres erfaring med transformation, restaurering, materialegenbrug og deres evne til at udfordre gængse opfattelser af bygningsarv og materialers værdi.

I tæt samarbejde med et kuratorteam bestående af kunsthistoriker og ph.d. Marianne Krogh samt arkitekt MAA og fagkonsulent i Arkitektforeningen Sidsel Gelting Hodge vil de tre hold hen over sommeren 2025 i fællesskab skabe en sanselig helhedsoplevelse i og omkring kapelanlægget, og i september åbner udstillingsområdet for offentligheden.

Sætter en ny dagsorden

– De tre teams komplementerer hinanden i deres tilgang til transformation og genbrug. Fælles for dem er, at de arbejder med nænsomme, materialefølsomme og stedsspecifikke greb, der sætter en ny dagsorden for, hvordan vi kan revitalisere eksisterende bygningsmasse, siger de to kuratorer.

Læs også

Musicon: Ung tegnestue tager industrihal under kærlig behandling

De tilføjer:

– Hver især bringer de kompetencer inden for landskab, håndværk, arkitektur og kunst, og går til opgaven med en kollektiv indstilling, hvor deres viden er ligestillet og komplementerer hinanden. Og det er netop den tilgang, vi har brug for i bevægelsen mod et mere bæredygtigt byggeri.

De udvalgte hold

Hold 1: Verna, Emmy Laura Perez Fjalland, Julie Falk og Lars Westergaard
Gruppen ønsker at transformere det funktionstømte kapel gennem en kunstnerisk og arkitektonisk tilgang baseret på genbrugsmaterialer, stedbundne fortællinger og regenerative processer.

Hold 2: A Part of Sum, Line Hvidbjerg og Lasse Buus
Projektet fokuserer på forædling – en proces, hvor genbrugsmaterialer ikke blot genanvendes, men forvandles til nye, værdifulde elementer gennem kunsthåndværk og bearbejdning. Målet er at skabe en transformation, hvor materialer ses som historiebærere og sættes ind i nye hierarkier gennem bearbejdning, smeltning, kalkning, oliering og andre teknikker. Samtidig er lysets rolle centralt i projektet.

Læs også

Ny guide viser vejen til nedbringelse af nybyggeri

Hold 3: Hahn Lavsen, Rasmus Søndergaard Johannsen og Marianne Noer
Holdet vil fokusere på at minimere indgreb, samtidig med at de skaber nye funktioner og betydninger for kapellet. Projektet sigter mod at udvikle en ny æstetisk forståelse, hvor transformationen af kapellet ikke blot bevarer en historisk fortælling, men skaber en ny sanselig og funktionel oplevelse.

Juryen

De tre deltagende teams er udvalgt af en jury bestående af:

Arkitekt MAA og direktør for Arkitektforeningen, Lars Autrup.

Arkitekt MAA og fagkonsulent i Arkitektforeningen samt leder af Implement Materials i Agenda Earth, Sidsel Gelting Hodge.

Kunsthistoriker, ph.d. og leder af Sensing Earth-projektet i Agenda Earth, Marianne Krogh.

Kunstner Tue Greenfort, der arbejder i krydsfeltet mellem kunst, økologi og samfundsforhold.

Arkitekt MAA og grundlægger af tegnestuen pihlmann architects, Søren Pihlmann.

Udstillingen indgår som en del af Agenda Earth-initiativet, der sætter ord og billeder på fremtidens byggede miljø og landskaber og afsøger de lovgivningsmæssige rammer, der skal gøre det muligt.

Initiativet drives af Arkitektforeningen og udvikles løbende i samarbejde med Dreyers Fond og Advokatsamfundet, og det er støttet af Dreyers Fond.

Relateret indhold