800 mio. kroners transformation skal skabe nyt liv i ellers tillukket område

Nu påbegyndes arbejdet med 16 historiske ejendomme ved Holmens Kanal, Bremerholm, Asylgade, Laksegade og Vingårdstræde. De omdannes til det blandede kvarter Laksegadekvarteret.
Foto af imposant bygning med seks høje søjler foran facaden. Over søjlerne står Danske Bank
Den første opgave i det treårige projekt omfatter den markante bygning på Bremerholm 33, hvor Danske Bank tidligere havde hovedsæde. Bygningen, der omdannes til nye kontorer og butik, får ny facade, der matcher den oprindelige bygningsprofil. Foto: Steen Bjerregaard

Efter en byggeperiode på tre år kan københavnerne i 2028 indtage det nye Laksegadekvarteret i gaderne omkring Danske Banks tidligere hovedsæde ved Holmens Kanal. Banken fraflyttede den markante bygning med søjlerne i foråret 2024.

I området ved Holmens Kanal, Bremerholm, Asylgade, Laksegade og Vingårdstræde udvikles et blandet kvarter med butikker, restauranter, kontorer, parkeringshus og et hotel. Øverst i bygninger kan virksomheder få kig til bl.a. Kongens Nytorv, Det Kongelige Teater og/eller Christiansborg. I stueetagerne kommer der restauranter og detailhandel.

Læs også

Kasper Guldager i front for nyt selskab med fuldt fokus på transformation

Dele af de eksisterende bygninger ombygges og renoveres. Kun en mindre tilbygning rives ned. Det samlede etageareal for projektet er ca. 36.585 kvm. Inkl. kælder løber det samlede areal op i ca. 50.200 kvm. Det viser et opslag i Hubexos SMART, der leverer data om bygge- og anlægsprojekter til byggeriets parter i Norden.

Total forvandling

Bygherre er anpartsselskabet Holmens Kanal, der er ejet af den Luxembourg-baserede investeringsfond AWL Properties I, i samarbejde med den danske projektudvikler Thylander Gruppen og den tyskbaserede kapitalforvalter KanAm Grund Group. Sammen har de købt og skal udvikle de i alt 16 bygninger sammen med en tysk, erhvervsbaseret pensionskasse for læger.

Thylander og KanAm leder projektet på vegne af ejerkredsen i tæt samarbejde med arkitekter, ingeniører, entreprenører, myndigheder og øvrige samarbejdspartnere.

Foto ned langs en brostensbelagt gade. I enden af gaden ses en gangbro der forbinder bygningerne på hver sin side af gaden
Udviklingsprojektet omfatter fem gader i det helt centrale København. Her Laksegade set fra Kgs. Nytorv. Foto: Steen Bjerregaard

CEO i Thylander Gruppen, Bjarke Mikkelsen, udtaler:

– Vi begynder med Bremerholm 33 og arbejder os videre gennem projektet derefter. Laksegadekvarteret får også en helt ny plads, en ny passage mellem Holmens Kanal og Laksegade, træer, begrønning, ny gadebelægning og flere nye byrum. Det er en total forvandling af et tidligere lukket område.

Læs også

Renoveringsprojekt opnår DGNB Platin med CO2-påvirkning på 5,4

Ifølge SMART er en lille håndfuld arkitektvirksomheder tilknyttet projektet. Her nævnes Elgaard Architecture som hovedrådgiver på arkitekturen, mens Praksis Arkitekter har ansvar for bygningernes udvendige dele. Signal Arkitekter er med som indretningsarkitekt og Cobe som landskabsarkitekt.

Artelia er hovedrådgiver på ingeniørdelen med EKJ som underrådgiver, mens Dominia og Emcon er bygherrerådgivere.

P-hus åbent for offentligheden

Første etape udgør ca. halvdelen af arealet og vil primært blive ombygget til kontorer og detailhandel. Først i anden etape kommer hotellet til.

Læs også

Efter brand: Julsø Pavillonen bliver nyt pejlemærke ved Himmelbjerget

Kvarteret har de seneste knap 150 år været forbeholdt bankernes ansatte og kunder. Som en del af projektet er parkeringshuset i Asylgade allerede åbnet for offentligheden. Parkeringshuset har tidligere primært været benyttet af Danske Banks medarbejdere og direktion. 

SMART anslår ganske konservativt det samlede budget for de to etaper til ca. 800 mio. kr.

Relateret indhold