Materialet Rhepanol benyttes i dag ved stadig flere renoveringsprojekter og nybyggerier i stedet for traditionel bitumen/tagpap. Det miljørigtige produkt blev rent faktisk lanceret for mere end 75 år siden, men har først nu fundet vej til Skandinavien.
Med øget fokus på bæredygtighed og fortsat skærpede miljøkrav er det dokumenteret, at det syntetiske gummimateriale er blandt de reneste produkter som anvendes i byggeindustrien.
Det breder sig som ringe i vandet. Hver uge har vi et nyt hold på kursus.
Salgschef Thorkild Boutrup Easy FLEX Roofing
Ingen affaldsafvaskning
Rhepanol FK og Rhepanol HG (specielt til grønne tage) fremstilles af polyisobutylen (PIB), der er helt uden forurenende stoffer.
PIB benyttes blandt andet i levnedsmiddel- og medicinalindustrien, og produkter som tyggegummi og plaster indeholder PIB. Tagmaterialet har ingen afsmittende virkninger på miljøet overhovedet, og ved store mængder nedbør forekommer der ingen afvaskning af affaldsrester. Dermed kan regnvand udnyttes til for eksempel tøjvask og sanitetsbrug uden yderligere betænkeligheder.
Lang holdbarhed
Rhepanol HG til grønne tage udnytter de naturlige ressourcer med op til 20 procent ekstra i form af øget tilgang af ilt og sol. Det kan desuden give en energimæssig besparelse i form af billigere drift og længere holdbarhed på eksempelvis et tagmonteret køleanlæg.
Disse benyttes ofte af industrivirksomheder og offentlige institutioner. Den ældste test af en Rhepanol membran er fra 1956, hvor et 180 kvadratmeter stort tag blev afmonteret og analyseret, og næsten 60 år efter var der ingen tegn på slid eller UV-beskadigelse. Taget var stadig fuldt funktionsdygtigt.
Rhepanol er udviklet af den tyske koncern FDT – Flachdach Technologie – og gennem årene er der monteret mere end 95 millioner kvadratmeter.
En forsigtig tilgang til vækst fra FDT’s side er årsagen til, at materialet først nu er kommet til Danmark. Easy FLEX Roofing har eneforhandling i Skandinavien, og salgschef Thorkild Boutrup kan notere sig en hastigt stigende interesse:
– Det breder sig som ringe i vandet. Hver uge har vi et nyt hold på kursus. Det er bygningskonstruktører, arkitekter og håndværkere som vil kende alt til mulighederne. Samtidig har vi kontakt til flere kommuner som ser store miljømæssige fordele i løsningen, fortæller Boutrup som samtidig understreger, at der er lang vej til at hele Norden er gjort bevidst om tagmembranen:
– Vi tager et skridt ad gangen. Vi har den relevante dokumentation og referencerne. Nu skal vi ud at fortælle, at man for alvor kan energirenovere og bygge bæredygtigt hele vejen igennem, siger han.