Grundejernes Investeringsfond, Dreyers Fond, Landsbyggefonden og Realdania står bag indsatsen ’Bevar Mere’, som med et fireårigt sigte og 45 mio. kroner i ryggen arbejder for, at fremtidens boliger i højere grad skabes i de bygninger, der allerede eksisterer.
Forundersøgelser lavet i 2023 viser, at der potentielt kan etableres mellem 40.000-70.000 boliger i eksisterende byggeri frem mod 2040.
Men for at realisere potentialet kræves mere viden, nye værktøjer og konkrete eksempler på, hvordan det kan gøres. Derfor tildeler Bevar Mere nu 10,5 mio. kroner til 18 nye vidensprojekter og værktøjer, som netop skal fremme transformation og omdannelse af eksisterende ejendomme for at skabe flere boliger.
Bevar Mere modtog i alt 80 ansøgninger til indsatsens første ’open call’ efter vidensprojekter og værktøjer.

Nyt er ikke altid bedst – vil skabe nyt boligliv i gamle bygninger
– De 18 vidensprojekter og værktøjer adresserer på forskellige måder de temaer, potentialer og barrierer, som er centrale for at skabe den nødvendige forandring, siger Lennie Clausen, programchef i Realdania og styregruppeformand for indsatsen.
– Projekterne vil på hver sin måde udfylde huller og imødekomme efterspørgslen i markedet på mere viden og flere værktøjer. Med de 18 projekter får både byggebranche, myndigheder og private bedre forudsætninger for at arbejde med omdannelser og transformationer med fokus på både klimaaftryk, fællesskaber og livskvalitet.
5 temaer
De udvalgte 10 vidensprojekter og 8 værktøjer spænder over de fem forskellige temaer, som Bevar Mere har søgt viden og værktøjer indenfor, heriblandt etablering af tagboliger i etageejendomme, udvikling og fremtidssikring af boligerne i den almene sektor, opdeling og udvikling af de danske enfamiliehuse og potentialerne i at transformere udtjente og tomme erhvervs- og velfærdsejendomme til boliger.
Eksempelvis vil projektet Investeringscasen for transformation undersøge den finansielle business case i transformationsprojekter med fokus på både værdiskabelse og risikominimering, mens projektet KompriMER’ skal udvikle et fortætningsværktøj til den almene boligsektor målrettet almene bygherrer og rådgivere.

Et byggestop er ikke hele svaret på samfundets problemer
Et tredje projekt, Del hus i Kommunen, skal udvikle et værktøj, som gør det lettere for embedsværk, politikere og borgere i kommunerne at igangsætte husdelinger lokalt.
Alle projekter bliver udviklet i tværfaglige samarbejder mellem bl.a. brancheaktører, myndigheder, borgere og bygherrer.
De 18 udvalgte vidensprojekter og værktøjer vil blive igangsat i løbet af de kommende måneder og vil færdiggøres løbende gennem 2025-2026.