I starten af 2020 gik man i gang med planlægningen af det første byggeri under projektet ‘MiniCO2 etagehuse’, som Realdania By & Byg står bag.
Nu starter et nyt udviklingsbyggeri i Kanalbyen i Fredericia. Men hvor det første hus bygges med mest muligt brug af træ, bygges det andet med tegl som primært materiale.
På sigt skal de to huse vurderes i forhold til hinanden via et fælles forsøgsdesign, der gør det muligt med C02-brillen på at teste materialernes styrker og svarheder i forhold til hinanden. Byggerierne evalueres – dels samlet, dels sektionsvist i forhold til tag, primære og sekundære bygningsdele, elevatorskakt, fundament m.v.
– Med det nye byggeri i tegl kan vi nu sammenligne de to materialers CO2-aftryk, når de anvendes i et etageboligbyggeri med alle de funktions- og kvalitetskrav, der stilles hertil. Målet er ikke at finde en ‘vinder’, men at udfolde de styrker og svagheder, hvert materiale fremviser, så vi på sigt kan anvende hvert materiale optimalt – også set i en klimakontekst, siger Peter Cederfeld, administrerende direktør i Realdania By & Byg.
Det nye udviklingsbyggeri i tegl bliver en mindre etageboligejendom i fem etager med fire boliger på i alt ca. 600 brutto etagekvadratmetre. Byggeriet opføres indenfor et normalt anlægsbudget og med samme budget som søsterbyggeriet i træ.
Begge byggerier skal opnå en DGNB Guld certificering for at sikre en holistisk bæredygtighedsambition.
Levetid og nye løsninger uden genbrug
Begge etagebyggerier opføres som ‘monomaterielle huse’ – dvs. at hhv. træ og tegl benyttes som materiale i så mange af etagebyggeriets dele som muligt. Derudover bliver der udført transparente og fuldt omfattende levetidsberegninger, ligesom træ og tegl som materiale bliver vurderet ud fra en række kvalitetsparametre som for eksempel konstruktion, arkitektur, indeklima, fleksibilitet, tilgængelighed af ressourcer og byggetid.
De to udviklingsbyggerier skal også vise nye løsninger indenfor det anvendte primære materiale. For tegls vedkommende kan nye løsninger for eksempel vise sig i arbejdet med præfabrikationer, brugen af statiske buer samt skærpede beregninger, så ‘buffer’-materiale eventuelt kan reduceres.
Da udviklingsbyggeriet handler om nybyggeri med nye materialer, vil der ikke blive brugt genbrugstegl. Til gengæld kan der være fokus på mørteltyper, som kan afrenses, således at murstenene kan adskilles og engang blive til fremtidens genbrugstegl.
Viden tilgængelig for alle
Som en del af projektet vil nyeste viden fra forskningsmiljøer, materialeproducenter/leverandører samt rådgivere blive inddraget i udviklingen af byggeriet. Netop det tætte samspil mellem forskningsmiljøerne og Realdania By & Byg som bygherre har tidligere fungeret godt, og løsningerne vil efterfølgende blive stillet til rådighed for alle.
Undervejs i byggeriet vil der blive målt systematisk på bygningernes CO2-aftryk.
Det første spadestik til træbyggeriet forventes at blive taget i efteråret 2022. Teglbyggeriet forventes at gå i jorden omkring sommeren 2023.