Særligt thermo-træ går som varmt brød i de danske byggemarkeder

Træ har for alvor slået rod hos Frøslev, hvor især newzealandsk thermobehandlet Abodo-træ er i fremgang.
Abodo-træet forlader hurtigt hylderne i Sønderjylland, hvor Frøslev mærker stigende efterspørgsel. Foto: Frøslev.
Abodo-træet forlader hurtigt hylderne i Sønderjylland, hvor Frøslev mærker stigende efterspørgsel. Foto: Frøslev.

Thermobehandlede træprofiler optager stadig mere hyldeplads i de danske byggemarkeder og trælaster. Den store efterspørgsel på thermobehandlet træ ses ikke mindst hos den sønderjyske træproducent Frøslev, som i 2019 introducerede deres nyeste skud på stammen, Frøslev Abodo.

Frøslev Abodo er i princippet knastfrit, newzealandsk fyrretræ fra bæredygtig plantageskovdrift, hvor træet regenereres tre gange så hurtigt som almindelige, nordiske fyrretræer.

Det er et 100 procent bæredygtigt produkt, der har højeste holdbarhedsklasse og er kemikaliefrit.

Tredobling af omsætningen

– Vi kan se, at det er et produkt, der virkelig tiltaler folk. I første halvår af 2020 har vi haft en tredobling af omsætningen på produktet sammenlignet med det i forvejen høje salg, vi havde på det i 2019 fra lanceringen i uge 40. Og vi har en klar forventning om at opnå samme omsætning i sidste halvår i 2020, fortæller salgschef hos Frøslev Træ, Morten Bak, som fortsætter:

– Det har selvfølgelig også en kæmpe betydning, at træet har et helt specielt udseende med en smuk årestruktur. Frøslev Abodo er i princippet knastfrit og egner sig derfor rigtig godt som både facade og terrasse. Træet har en varm og brunlig farvenuance, der er mørkere end almindeligt varmebehandlet træ. Man kan enten lade det patinere naturligt eller give det en løbende overfladebehandling med en farvepigmenteret træbeskyttelse, der bevarer den oprindelige, æstetiske overfladenuance.

Vikingemetode lever i bedste velgående

Abodo er en del af Frøslevs Heatwood-serie, som er thermobehandlet træ. Serien inkluderer desuden ask, thermowood, fyr og gran. Og den store efterspørgsel stopper ikke ved Abodo.

– Vi oplever en rigtig stor efterspørgsel på Heatwood, som forhandles via tømmerhandelen i de danske byggemarkeder. Og dén efterspørgsel kan ses på vores omsætning af Heatwood, som er fordoblet fra 2018 og 2019. Som tingene ser ud nu, forventer vi en yderligere fordobling her i løbet af 2020. Det er virkelig et produkt, der er kommet for at blive, fortæller Morten Bak og afslutter:

Nutidens beboelser adskiller sig fra Vikingetidens, men måden at behandle træ på behøver ikke adskille sig. Foto: Frøslev.
Nutidens beboelser adskiller sig fra Vikingetidens, men måden at behandle træ på behøver ikke adskille sig. Foto: Frøslev.

– Den store efterspørgsel skyldes ikke mindst den særlige behandlingsmetode, hvor træet varmes helt op til 230 grader. Det sikrer et ekstremt formstabilt og modstandsdygtigt produkt, og det kan vi takke vikingerne for. Metoden stammer nemlig helt tilbage fra vikingetiden, hvor man behandlede træ med ild og vand. Og der er ingen grund til, at dén metode går i glemmebogen, når den resulterer i et så robust og samtidig rigtig flot produkt.

Relateret indhold