Når man tænker cirkulært byggeri, så står afløbsprodukterne fra Blücher stærkt i markedet.
De er fremstillet i rent rustfrit stål med op til 75 procent genanvendt materiale og uden eksempelvis overfladebehandling med andet materiale. Derfor kan de efter et langt liv som afløbsprodukter også umiddelbart genanvendes til nye produkter.
I cirkulær økonomi er der rigtig god grund til at fokusere på de produkter, der anvendes i byggeriet og i anlægssektoren. Ikke mindst alle de rør, der indbygges i byggeriet og graves ned i jorden.
Der findes produkter, der er vanskelige og urentable at oparbejde til nye produkter. Derfor er det også vigtigt at fokusere på produkter, som faktisk er lavet af genanvendte råvarer, i stedet for kun at fokusere på produkter, der måske kan udvikles til at blive genanvendt i større målestok.
Fortidens synder
Da cirkulær økonomi baserer sig på genbrug og genanvendelse af materialer, som har været del af en bygning i mange år, så skal man også se på, hvilke egenskaber produkterne havde på det tidspunkt, hvor bygningen blev opført.
De fleste ved jo nok, at man bør undersøge, om taget indeholder asbest, inden man starter på nedrivning. Der er også andre materialer, som kunne indgå i cirkulært byggeri, som måske var tilladt, da bygningen blev opført, men ikke er det i dag.
Det kan være indhold af kemikalier og blyholdige produkter, som fandtes i vandhaner og inddækninger, som man anvendte før i tiden. Det er materialer, som ikke bør genanvendes, hvilket EU også er i gang med at kigge på.
– Faktisk passer vi, som leverandører af rustfrie afløbsløsninger, som fod i hose ind i den cirkulære tankegang, fordi rustfrit stål udover at have en meget lang levetid kan anvendes igen og igen. Det betyder også meget, at rustfrit stål har en markedsværdi som brugt materiale, hvilket understøtter genanvendelsen og de infrastrukturer, der er med til at sikre indsamling af stålet til genanvendelse, siger Palle Madsbjerg, forretningsudviklingschef i Blücher.
Han tilføjer, at ifølge Miljøstyrelsen indsamles og genanvendes i Danmark 90 procent af alt rustfrit stål.
Minimeret affald
Desuden har Blücher et rørprogram med mange forskellige længder, så man sparer overskæringer og rester til skrot.
Ved dimensionering med BIM (Intelligent Bygnings Design) og Revit-systemet kan rør defineres ret præcist, og derved undgår man overskydende produkter, der bliver skrottet eller skal sendes tilbage.
– I takt med, at det danske byggereglement og danske bygherrer i stigende grad stiller krav i forhold til cirkulær økonomi, så er det bestemt en overvejelse, hvilken type rør man bør anvende i bygningen for at undgå, at det trækker ned i det samlede grønne regnskab for byggeriet, siger Palle Madsbjerg.