NCC melder klar til start på Danmarks største træbyggeri

Byggeriet af WoodHub, Danmarks største kontorbyggeri i træ, er nu godkendt. Håndværkerne har øvet sig i at bygge stort i træ på et nærliggende domicilbyggeri.
Bjælker og søjler bliver synlige og etagedæk delvist synlige i Bygningsstyrelsens WoodHub, der forventes at stå færdig i 2025. Illustration: C.F. Møller Architects
Bjælker og søjler bliver synlige og etagedæk delvist synlige i Bygningsstyrelsens WoodHub, der forventes at stå færdig i 2025. Illustration: C.F. Møller Architects

WoodHub

  • Bygherre: Bygningsstyrelsen
  • Totalentreprenør: NCC
  • Arkitekt: C.F. Møller Architects
  • Rådgivende ingeniør: Moe
  • Omfang: 31.000 m2 og 5.500 m2 parkeringskælder med plads til 150 biler til 1.600 medarbejdere fra syv statslige institutioner.
  • Budget, samlet og estimeret: 700 mio. kr.
  • Forventet byggeslut: Q1 2025
  • – I bebyggelsen skabes to gårdrum, som etableres grønne områder med fokus på biodiversitet
  • – Ud over Bygningsstyrelsen får Styrelsen For Forskning og Uddannelse, Sekretariatet For Det Frie Forskningsråd, Styrelsen For Arbejdsmarked Og Rekruttering, Miljøstyrelsen, Skattestyrelsen og Socialstyrelsen plads i det nye kontorknudepunkt.

Der er tæt kamp om førstepladsen som Danmarks største træbyggeri i øjeblikket: AP Ejendommes træbyggeri på Marmormolen i Københavns Nordhavn på samlet 34.000 kvadratmeter er nok to etager højere, men må se sig slået kvadratmetermæssigt af Bygningsstyrelsens kommende kontorknudepunkt WoodHub på Lerchesgade 35 i Odense, der er bare 2.500 kvadratmeter større.

Her er byggetilladelsen netop kommet i hus, nedrivningen er afsluttet, og det rå byggelandsskab kan nu omdannes til en byggeplads.

– Det her er for alvor startskuddet til skabelsen af Danmarks største træbyggeri. Det første, vi går i gang med, er at etablere en byggegrube, hvorefter vi graver ud til parkeringskælderen, siger Lars Ørvad Nielsen, sektionsdirektør i NCC, der er totalentreprenør på projektet.

De 31.000 kontorkvadratmeter i seks etager skaber plads til 1.600 medarbejdere fra syv statslige institutioner mens de 5.500 kvadratmeter parkeringskælder giver husly til 150 biler.

Digitalt forarbejdet materiale

Målet med projektet, herunder særligt kravet om, at de bærende konstruktioner skal opføres i træ, er blandt andet at udfordre branchen og skubbe udviklingen af byggeriet i Danmark i en mere bæredygtig retning.

Alle dæk bliver bygget af Cross Laminated Timber (CLT), der kort beskrevet er trælameller, der er limet sammen, så fibrene i træet krydser hinanden. CLT er et meget stærkt materiale, fordi træet spænder i flere retninger, forklarer produktionschef i NCC, Signe Riisom Pedersen, der ser byggeriet i Lerchesgade som et pionerprojekt, der skal vise, hvad man kan bygge udelukkende i træ.

– Materialet er digitalt forarbejdet og derfor meget fleksibelt i form, størrelse og udtryk. På den måde minder det om betonkonstruktioner, som du også kan dimensionere og forme efter specifikke ønsker, siger hun.

En anden type træ, Glue Laminated Timber (GLT), der vil blive brugt til synlige vertikale søjler og horisontale bjælker i byggeriet, består af mange lag trælameller, der er limet sammen med fugtresistent lim.

Indvendigt er træ dominerende, mens facaderne udføres i genbrugsaluminium. Genanvendelse bliver benyttet i det omfang, det giver mening. For eksempel bliver bjælkerne fra Skats tidligere bygning benyttet til eksempelvis bænke, cykelparkering m.v. Illustration.: C.F. Møller Architects.
Indvendigt er træ dominerende, mens facaderne udføres i genbrugsaluminium. Genanvendelse bliver benyttet i det omfang, det giver mening. For eksempel bliver bjælkerne fra Skats tidligere bygning benyttet til eksempelvis bænke, cykelparkering m.v. Illustration.: C.F. Møller Architects.

Mindre tolerancer i træbyggeri

Over sommeren har der været fokus på at klargøre byggepladsen, og NCC’s funderingsafdeling, Hercules Fundering, er som de første rykket ind på byggepladsen. De store spunsmaskiner er derfor kørt ind for at skabe fundamentet for det kommende træbyggeri.

Flere af NCC’s tømrere, snedkere, betonelementmontører og struktører har siden april været engageret på robotvirksomheden Cobot & AMR Hubs 20.000 kvadratmeter domicil i Odense, der også bygges med bærende elementer i træ. Her har de været ‘i lære’ og er blevet fortrolige med, at tolerancerne i træbyggeri er meget mindre end i betonbyggeri.

– Den læring fortsætter i større skala på WoodHub, så på flere områder bliver den ambitiøse satsning på træbyggeri i Odense noget, vi alle lærer af, slutter Signe Riisom Pedersen.

Relateret indhold