Historisk nedrivning: Nu er der svar på PCB-prøverne for 62 arbejdere

Studie viser nu, at den samlede mængde af PCB i blodet blandt nedrivningsarbejderne på Danmarks største nedrivning generelt er lav og ikke adskiller sig betydeligt fra f.eks. administrative medarbejdere.
De 62 medarbejdere har fået taget blodprøver, som er blevet undersøgt for samtlige af de eksisterende 209 PCB’er. Genrefoto: Gettyimages.

I over to år har forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) fulgt og undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos 62 nedrivere, der bl.a. har arbejdet fast på nedrivningen af de fem højhuse i Brøndby Strand.

Danmarkshistoriens største nedrivning på den københavnske vestegn sker netop på baggrund af, at indholdet af PCB i de fem højhuse var så højt, at det ikke var sundhedsmæssigt forsvarligt at bo der.

Læs også

Nedrivningen i Brøndby Strand: 25.000 tons PCB-beton fragtes til rensning i Holland

Om PCB

Poly-Chlorede Biphenyler (PCB) blev ofte brugt i byggematerialer frem til 1977, hvor de blev forbudt i Danmark. De findes dog stadig i flere ældre bygninger, og derfor kan der frigives PCB ifm. nedrivningsarbejde.

PCB er også en miljøgift, der ophobes i fødekæden, og derfor er alle mennesker udsat via kosten.

Deltagerne i undersøgelsen var inddelt i tre grupper:

Nedrivningsarbejdere med fast arbejde i nedrivningen Brøndby Strand, nedrivningsarbejdere med skiftende arbejdssteder rundt om i landet og en referencegruppe af administrative medarbejdere i branchen.

Over den to-årige periode blev der taget blodprøver, som blev undersøgt for samtlige af de eksisterende 209 PCB’er, og efter et år kunne forskerne måle en mindre stigning i mængden af de PCB’er, der særligt kommer fra byggematerialer blandt de faste medarbejdere på nedrivningen i Brøndby Strand. Denne stigning var også til stede blandt dem med skiftende arbejdssteder, men her var stigningen ikke statistisk sikker.

For medarbejdere med mindst fire års aktivt arbejde med nedrivning blev der fundet let forhøjede niveauer af de såkaldte dioxinlignende PCB’er sammenlignet med referencegruppen, som ikke arbejdede med nedrivning.

Læs også

Et vigtigt skridt: Tre aktører går sammen om den videre udvikling af Brøndby Strand

Studiet konkluderer dog, at den samlede PCB-belastning blandt nedrivningsarbejderne generelt er sammenlignelig med niveauerne i normalbefolkningen og ikke giver anledning til bekymring for den enkelte medarbejder.

– Vi har bl.a. ønsket at undersøge, om brugen af værnemidler og de nuværende procedurer for arbejde med sundhedsskadelige bygningsmaterialer er gode nok til at beskytte medarbejdere mod at optage PCB i blodet. Og det ser langt hen ad vejen ud til at være tilfældet, fortæller seniorforsker på NFA Marie Frederiksen, der har stået i spidsen for projektet.

Relateret indhold