Om Gentræ
- Når byggeaffald i en almindelig affaldscontainer med træ afhentes, koster det op til 1000 kroner pr. ton.
- Når Stark henter et U-jern med Gentræ med ét ton genanvendeligt affaldstræ, koster det 600 kroner.
- Udover den økonomiske gevinst, kan byggeriet få point i DGNB-regnskabet ved både at bruge og genbruge træ.
- CO2-besparelsen er 455 kg CO2 eq/ton krydsfinerplader, hvis det erstatter krydsfiner fra Europa og 1 tons CO2 eq/ton krydsfinerplader, hvis det erstatter krydsfiner fra udenfor Europa.
- Ordningen er støttet af Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge, som Gentræ vandt i 2018.
- Gentræ findes p.t. kun i Storkøbenhavn, men vil blive udrullet til andre dele af Danmark.
På Kay Fiskers Plads i Ørestaden er entreprenørfirmaet Hoffmann ved at færdiggøre et milliardbyggeri for KLP Ejendomme. Som det hidtil største DGNB Guld certificerede-projekt i Danmark er der tænkt en meget høj grad af bæredygtighed ind i byggeriet fra start. Certificeringen betyder, at byggeriet får point for at genanvende materialer. Det har projektet gjort i samarbejde med Stark og projektet Gentræ. Det skriver byggemarkedskæden i en pressemeddelelse.
Gentræ går ud på at genanvende midlertidigt træ i byggeriet, for eksempel afdækningstræ og køreplader, i stedet for at brænde det efter brug. Stark afleverer bure til byggepladsen og henter dem, når de er fyldt op med træ. Derefter renses træet, hvorefter det sælges i byggemarkederne eller genanvendes til andre projekter.
Alex Søren Jensen er byggeleder hos Hoffmann A/S og har ansvaret for arbejdsmiljø, byggepladsen og logistik på projektet. Når et byggeri er færdigt, ønsker han at rydde byggepladsen så hurtigt som muligt. Derfor er det fristende at vælge den hurtige løsning og bare få materialerne kørt væk i containere til forbrænding i stedet for at tænke på genbrug.
– Normalt ville vi have smidt træet ud, fordi det ville være besværligt og pladskrævende at genbruge det, så det handler om at ændre vores mindset: Det kan godt være, at det tager lidt ekstra tid at bortskaffe materialerne mere bæredygtigt, men nu ved jeg, at det sagtens lade sig gøre, siger han.
Besparelse på syv ton CO2
Det var tømrermester Mick Korsgaard fra Miko Entreprise, der foreslog byggelederen at bruge Gentræ-ordningen. Tømrermesteren har stået for at afdække byggepladsens nyanlagte flisegulv med 1000 kvadratmeter krydsfinér og peger på bedre arbejdsmiljø, øget effektivitet og miljøhensyn som klare fordele ved ordningen.
– Burene kunne køres rundt på pladsen, så det gjorde det nemmere at afmontere pladerne, i stedet for at vi skulle gå hen med dem til en container. Normalt skulle vi stå to mand og løfte en krydsfinérplade over hovedhøjde for at få den i containeren. Det slap vi for her, siger han og fortsætter:
– Da vi var færdige, hentede Stark burene og kørte dem til vejning. Bagefter fik vi tilsendt et certifikat på, hvor meget træ vi havde afleveret, og hvor meget sparet CO2, det svarede til.
Foreløbig er der afhentet 17 tons træ, hvilket har sparet miljøet for mere end syv tons CO2.
Træet får nyt liv
Ordningen kan ifølge byggeleder Alex Søren Jensen bruges på næsten alle byggepladser, og kan give en besparelse. Han fortæller, at det faktisk er billigere for ham at have en afhentningsordning end at smide pladerne ud. Desuden kan træet sagtens anvendes til andre formål andre steder.
– Jeg har mange kvadratmeter af materialer, som ikke fejler noget. Det er kun blevet brugt én gang. Reelt kan noget af det holde 10-15 år mere uden problemer, siger han.
De 17 tons træ, som byggeriet på Kay Fiskers Plads har fået afhentet, har allerede fået nyt liv. En del af træet er blevet brugt til at bygge skaterramper hos Game Streetmekka i Viborg.
– Det er fedt at sige: “Prøv lige at se her, hvad træet bliver brugt til helt ovre i Viborg”. Og da jeg modtog den første rapport om, hvor meget CO2, vi havde sparet, blev jeg helt høj. Jeg synes kun, at det er et positivt projekt, siger han.