Bynær genbrugsplads tager endnu et skridt mod 50 procent genanvendelse

I Helsingør er afholdt rejsegilde på den nye genbrugsplads, som skal være med til at sikre mere direkte genbrug og genanvendelse i kommunen.
De mange deltagere kunne konstatere, at byggeriet nu skrider hurtigt frem mod målet om 50 % genanvendelse i 2022 - I 2020 genanvendte kommunens borgere 35 %. Foto: Ronnie Rosenlund Jørgensen.
De mange deltagere kunne konstatere, at byggeriet nu skrider hurtigt frem mod målet om 50 % genanvendelse i 2022 - I 2020 genanvendte kommunens borgere 35 %. Foto: Ronnie Rosenlund Jørgensen.

De første bygninger er tæt på at være rejst, den cirkulære affaldsrute er nu helt tydelig, og i det ene hjørne er der gjort plads til den kommende grenafdeling til haveaffald.

Sådan ser der ud på Forsyning Helsingør, der netop har holdt rejsegilde på byggeriet af den bynære genbrugsplads, der med placering på Energivej under fire kilometer fra byens centrum bliver et godt alternativ for ikke mindst borgere i den sydlige og østlige del af kommunen.

– Det er min klare fornemmelse, at det bliver rigtig godt. Så godt, at man næsten kan blive helt misundelig på de heldige mennesker, der som brugere skal anvende pladsen, og på dem, der skal arbejde her i dagligdagen. Det her bliver en både flot og brugervenlig genbrugsplads. Vi sætter pris på bygherres fokus på bæredygtighed og miljø, fordi det taler ind i de værdier, vi arbejder med i NCC, lød det til rejsegildet fra afdelingschef i NCC Civil Engineering, Mads Baandhøj.

NCC er totalentreprenør og har sammen med Arkitektfirmaet Friis Andersen ansvaret for projektet.

Danmarks smukkeste?

Genbrugspladsen på 11.300 m2 får en cirkulær affaldsrute, hvor kunden bliver ledt forbi både et særligt hus beregnet til direkte genbrug af forskellige materialer, rum til farligt affald og containere til de forskellige genanvendelige fraktioner.

Bygningerne på grunden omfatter mandskabsbygning, bygning for direkte genbrug, bygning for farligt affald, elektronikaffald og et disponibelt rum.

Arkitekturen i projektet følger et cirkulært motiv med plads til fremtidig fleksibilitet på containerpladsen. Parkering ved containerne er overdækket, og alle tagflader bliver med grønne tage. De vil spille sammen med det visuelle udtryk fra Forsyning Helsingørs driftscenter på den modsatte side af vejen, hvor der er vilde rabatter og rustrøde facader – og hvor de geometriske former i forvejen giver et markant udtryk i form af bygninger som kuber, cylinder og trekanter.

– Vi glæder os til, at kunderne får en moderne og bynær genbrugsplads. Og så gør det heller ikke noget, hvis den går hen og bliver blandt Danmarks smukkeste, sagde Jacob Brønnum, adm. direktør i Forsyning Helsingør.

Byggeriet gik i gang i april 2021, og genbrugspladsen åbner efter planen i løbet af sommeren 2022. Prisen er 63 mio. kr.

Relateret indhold