Der er stort fokus på begrænsning i CO2-udslippet, upcycling, recycling og direkte genbrug i byggebranchen. Denne udvikling gør sig også gældende hos dørproducenten Swedoor, hvor man netop har igangsat et nyt recycling-projekt i virksomhedens afdeling i Sønder Felding, som skal øge genanvendelsen af brugte døre:
– Som virksomhed arbejder vi hele tiden på at reducere vores CO2-aftryk og øge genanvendelsen af materialer. I den forbindelse er vi ved at teste muligheden for at genanvende brugte døre, som ellers ville være endt på lossepladsen – selvom de indeholder gode materialer og har mange gode år i sig.
– Helt konkret tager vi gamle døre primært fra offentlige bygninger tilbage, hvorefter vi tilfører ny beklædning, hængsler, låse og håndtag, fortæller salgsdirektør i Danmark, Hauke Thiessen.
Han fortsætter:
– Selv om vi stadig er tidligt i processen, ser det meget lovende ud med de første døre, som har været gennem hele genanvendelsesprocessen. Samtidig er vi også blevet bekræftet i, at der er en lang række sidegevinster forbundet med projektet. Foruden at vi sparer på forbruget af nye materialer og energi, får vi nemlig væsentlige indsigter i, hvordan vores døre ser ud, efter de har været i brug i 10-15 år, hvilket vi kan tage med i vores videre produktudvikling.
Skal bevare særlige brand- og lydkrav
Recycling-projektet omfatter på nuværende tidspunkt døre fra offentlige byggerier som blandt andet hospitaler samt fra hoteller. Det betyder ifølge Hauke Thiessen, at der er helt særlige brand- og lydkrav, som dørene skal leve op til for at kunne anvendes på ny:
Læs også: Udtjente loftplader bliver til facader på træbyggeri i Aarhus
– Dørene, vi får ind, er alle sammen certificerede efter de gældende brand- og lydkrav, hvilket de naturligvis også skal leve op til efter, at vi har opbygget dem på ny. Derfor har vi indgået et tæt samarbejde med Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, da de som uvildig tredjepart spiller en vigtig rolle i at få dørene testet og certificeret, inden de igen kan komme i brug:
– Vores forhåbninger er, at vi får succes med at genanvende dørene fra offentlige bygninger, så vi på sigt kan udvide konceptet til private forbrugere. Vi ved allerede, at efterspørgslen på recyclede døre findes derude. Som virksomhed ser vi det også som en utrolig spændende udvikling, der giver nogle andre muligheder for at bytte til nyt, så færre døre bliver smidt direkte ud, afslutter Hauke Thiessen.