Betonrør helt uden cement halverer CO2-aftrykket

Betonproducenten IBF lancerer et betonrør, der er fremstillet uden brug af cement - og uden at gå på kompromis med styrke, mål og modstandsdygtighed over for slitage.
På overfladen er de nye rør næsten ikke til at skelne fra almindelige betonrør. De har dog en let gullig farvenuance og bliver desuden påtrykt teksten IBF Eco2, som er navnet på betonvirksomhedens linje af produkter med en CO2-reduktion på mindst 50 %.
På overfladen er de nye rør næsten ikke til at skelne fra almindelige betonrør. De har dog en let gullig farvenuance og bliver desuden påtrykt teksten IBF Eco2, som er navnet på betonvirksomhedens linje af produkter med en CO2-reduktion på mindst 50 %.

Historisk set har cement været en uundværlig ingrediens i opskriften bag beton, hvor det fungerer som bindemiddel i blandingen af sand, sten og vand.

De tider kan måske vise sig at være forbi.

Den danske betonproducent IBF lancerer nemlig et betonrør, der er fremstillet helt uden brug af cement, og som derfor mere end halverer CO2-aftrykket sammenlignet med almindelige betonrør.

I stedet er brugt produktet Geoprime som bindemiddel. Det kommer fra den finske leverandør Betolar og er baseret på højovnsslagge, som er et restprodukt fra stålproduktion.

Resultatet er endda opnået uden at gå på kompromis med styrke, mål, modstandsdygtighed over for slitage og udvaskning af skadelige stoffer fra rørene.

En ikke uvæsentlig CO2-besparelse

Det er gode nyheder for den cirkulære økonomi, og det er gode nyheder for forsyningsvirksomheden Aarhus Vand, der leverer drikkevand og håndterer spildevand for 350.000 privat- og erhvervskunder i Aarhus-området og har en målsætning om at opfylde FN’s 17 Verdensmål, hvor tiltag på klima- og miljøområdet er i højsædet.

Virksomheden arbejder blandt andet med klimasikring af fælleskloakerede områder, hvor regn og spildevand i dag løber i de samme rør, men fremover skal skilles ad i separate ledninger. Det skal forhindre blandingen af regnvand og rå spildevand i at løbe over og ud i naturen ved kraftig regn og skybrud.

Læs også: LM Byg bag ny klimavenlig betonblanding – med 20 pct. mindre cement

Klimasikringen kræver, at der bliver lagt nye betonrør i jorden, og i den forbindelse har Aarhus Vand gjort brug af de cementfrie betonrør på en ny 600 meter lang strækning på Lykkesholms Allé i bydelen Viby:

– Vi arbejder med en strategi, hvor vi nogle steder leder regnvand på overfladen i stedet for i rør under jorden for at mindske CO2-aftrykket. Men mange steder er vi stadig nødt til at lægge nye rør i jorden, og projektet med de cementfrie betonrør viser, at vi kan opnå en konkret og ikke uvæsentlig CO2-besparelse, siger projektchef Morten Østergaard Nielsen og tilføjer, at det generelt er en udfordring at reducere CO2-udledningen i anlægsarbejdet, fordi der benyttes mange store, dieseldrevne maskiner og beton, som har et højt CO2-aftryk.

De samme arbejdsprocesser

Endnu findes der ingen EU-standard for cementfri beton, men med hjælp fra uafhængige testinstitutioner har IBF fået dokumentationen af de nødvendige krav til betonrørene på plads. Derfor kunne Aarhus Vand hurtigt træffe beslutningen om at sætte gang i projektet.

Det er den udførende entreprenør Arkil, der har lagt rørene i diameter Ø500 og Ø600 i jorden på den 600 meter lange strækning.

Her fortæller byggeleder Flemming Holm, at det for ham er det et stort plus, at anlægsarbejdet kan gøres mere klimavenligt uden at skulle ændre på arbejdsprocesserne.

– Bortset fra farven er der ingen forskel overhovedet på at opbevare og lægge de cementfrie betonrør. De kræver ingen ekstra uddannelse eller instruktion, så det er egentlig bare at gå i gang med at lægge dem i jorden, siger Flemming Holm.

Rørene er pt. en smule dyrere end almindelige betonrør, men i takt med stigende efterspørgsel forventer IBF, at prisen bliver konkurrencedygtig.

Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står cementindustrien for omkring 7 % af den globale CO2-udledning.

Relateret indhold