Den danske betonbranche har ambitiøse mål om at reducere CO2-udslippet i de kommende år. Blandt andet satser Bæredygtig Beton Initiativet på en halvering af udledningen over de næste ti år.
Til formålet er FutureCem udviklet af Aalborg Portland, og nu har Dansk Mobil Beton som den første betonproducent i Danmark foretaget en fuld konvertering til den CO2-reducerede cement:
– Vi har længe arbejdet med flere bæredygtige initiativer i vores egen produktion, og derfor passer brugen af FutureCem perfekt ind i vores profil, hvor vi gerne vil levere nogle mere bæredygtige betonløsninger. Vi oplever allerede nu en efterspørgsel, som kun ser ud til at stige fremadrettet, og vi er derfor glade for at kunne imødekomme behovet, siger Steen Madsen, adm. direktør hos Dansk Mobil Beton.
Recepter på mere miljøvenlig beton
Foruden implementeringen af cementen har Dansk Mobil Beton har – blandt andet med støtte fra Innovationsfonden – skabt en række recepter på mere miljøvenlig beton baseret på nedknust genbrugsbeton:
– I de nye betoner er 100 % af tilslaget erstattet med nedknust genbrugsbeton og dermed spares der på udvinding af jordens råstoffer og ressourcer, mens vi samtidig genbruger dele af de enorme mængder betonaffald, der hvert år skabes i Danmark. Reelt betyder det, at 100 % af tilslaget erstattes af knust beton, hvilket svarer til, at 80 % af den færdige beton består af genbrugsmaterialer. Set i det lys passer FutureCem perfekt ind, fordi vi dermed tager yderligere skridt i den rigtige retning, siger Steen Madsen og fortæller, at virksomheden har valgt at anvende den CO2-reducerede cementtype til samtlige opgaver fremover:
– Der er ingen god grund til ikke at gå all in på den her type cement, fordi den har præcis samme egenskaber og styrke, som den cementtype vi tidligere har brugt. Og vores erfaringer indtil nu viser da også, at kvaliteten fortsat er høj. Største forskel for os er, at der en lille farveforskel, men den færdige beton er jo stadig grå. Ellers har det taget os en halv dag at omstille os til den nye cementtype, og det har krævet minimale justeringer.