Aske i gulvet giver en hånd til den grønne omstilling

Vinyl, produceret med slagge fra energiproduktion, er et nyt bæredygtigt tiltag hos gulvspecialisten Tarkett.
Jomfruelig kalk til gulvproduktion er en mangelvare - men kan findes på bunden af et askebjerg i Estland. Pressefoto.
Jomfruelig kalk til gulvproduktion er en mangelvare - men kan findes på bunden af et askebjerg i Estland. Pressefoto.

Når snakken falder på vinyl, er overskriften sjældent bæredygtighed. Men det skal man måske til at ændre på.

Sådan har man i hvert fald tænkt hos gulvspecialisten Tarkett, som gør grøn tanke til grønnere handling og anvender et affaldsprodukt fra energiproduktionen i Estland i sit nyeste produkt.

Tarkett har fået hjælp af en anden virksomhed: Ragn-Sells. Her har man udviklet en patenteret teknologi, der omdanner estisk aske til calcium-karbonat, hvilket vil sige kalk. Kalk anvendes som mineralsk fyldstof i en række forskellige produkter og udvindes ofte i store kalkbrud. Men nu kan man altså genbruge aske i gulvproduktionen.

– Takket være dette projekt får vi mulighed for at fremstille gulve med råvarer, der bidrager til at forbedre miljøet i Estland og samtidig binder kuldioxid. Som et resultat vil vores vinylgulve få et lavere CO2-aftryk og en øget mængde genanvendt indhold. Det er præcis denne type af innovative og langsigtede samarbejder, som, vi tror på, vil bane vejen for et cirkulært og CO2-neutralt samfund, siger Arnaud Marquis, Group Sustain-ability Officer hos Tarkett.

Negativ på CO2

I Estland har man i de seneste 50 år produceret energi gennem en omfattende afbrænding af olieskifer, som afføder den deponerede aske – og der er materiale nok at tage af.

I den østlige del af den baltiske republik, er der nu deponeret omkring 600 millioner ton – men det kan blive en gevinst for klimaet på den meget lange bane.

For i Ragn-Sells patenterede proces tilsættes indfanget kuldioxid, som bindes i fyldstoffet, hvilket betyder, at CO2-aftrykket bliver negativt.

Da Tarketts vinylgulve har en lang levetid og er genanvendelige, vil kuldioxiden være bundet i meget lang tid.

Godt i vej

Allerede i dag har de fyldstoffer, som Tarkett anvender, en relativt lav klimapåvirkning, men materialet fra Ragn-Sells forventes at have et negativt CO2-aftryk på -0,4 kg CO2 ækvivalent pr. kg, hvilket vil bidrage til at mindske Tarketts samlede klimaaftryk.

Samarbejdet giver også mulighed for at erstatte store mængder nye råvarer med genanvendt materiale, hvilket er et vigtigt skridt i den cirkulære omstilling. Tarkett sigter mod at have mindst 30 procent genanvendt indhold i sine produkter inden 2030.

– Vores livsstil i dag er baseret på uholdbar brug af naturressourcer. Ragn-Sells’ mål er at føre flere af de ressourcer, vi allerede har, tilbage i kredsløbet. Men for at kunne gøre dette, er vi nødt til at samarbejde med andre virksomheder i værdikæden, siger Pär Larshans, bæredygtighedschef hos Ragn-Sells.

– Tarkett er et glimrende eksempel på en virksomhed, der deler vores vision og vores engagement, og vi ser meget frem til at udvikle vores samarbejde, fortsætter han.

Relateret indhold