Vi står stadig stille

Adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

For mange danskere var efterårets storme lig med ødelæggelser og oversvømmelser, og på den triste baggrund fik byggeriet ekstra ordrer i bøgerne. Ødelæggelserne vil i år få beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen til at stige med 2.500 arbejdere, så havde det ikke været for Allan og Bodil, ville vi igen have set et ordentligt dyk i beskæftigelsen. Men den stigende beskæftigelse holder os kun varme i kort tid, da Dansk Byggeri skønner, at der allerede næste år vil være et fald på 3.500 personer, når opgaverne fra stormenes ødelæggelser vil klinge af og BoligJob-ordningen hører op ved udgangen af 2014.

Byggeriet har altid været en meget konjunkturfølsom branche med store udsving, men siden 2010 har beskæftigelsen desværre ligget på en flad kurve nede i bunden. Dansk økonomi har stået stille, og det mærker vi nu, hvor vi bliver holdt i live af offentlige byggeprojekter, BoligJob-ordningen og vejrguderne. Uden dem ville 11.000 fuldtidsstillinger være forsvundet i 2013.

Regeringen har desværre ikke planer om at forlænge Boligjob-ordningen, og selvom der i fremtiden er store anlægsprojekter i sigte med Femern, Metroen og udvidelsen af jernbanen, så vil der ved sådanne store projekter være hård konkurrence, også fra udenlandske virksomheder, og vi vil kun se en begrænset stigning i beskæftigelsen på det område. Så har vi kun vejrguderne tilbage. Men vi kan og må ikke forlade os på, at Allan og Bodil kommer og raserer landet for at skabe nye jobs. Vi bliver nødt til at have en langsigtet plan.

Løsningen kunne være at gøre Boligjob-ordningen permanent, gennemføre skattelettelser, renovere almene boliger, og så er der god fornuft i at arbejde med energiforbedringer i offentlige bygninger. Desuden er vi nødt til at sætte gang i renoveringer, vedligeholdelse og nybyggeri på boligmarkedet. Det er trods alt her den største del af ordrene skal hives hjem. Disse tiltag er ikke kun fornuftige for byggebranchen. Det er også bare almindelig sund fornuft.

Relateret indhold