I november blev 24 procent af byggevirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft, det er en lavere andel end i september og oktober.
For et år siden manglede ca. hver tredje byggevirksomhed medarbejdere, nu er det lige knap hver fjerde. Udfordringen med at finde kvalificeret arbejdskraft går ikke væk af sig selv. Men man kan sige, at det konjunkturmæssige pres på arbejdsmarkedet er aftagende. Den underliggende, mere strukturelle mangel på faglærte medarbejdere, især tømrere og elektrikere, er der dog stadig.
Dermed er der også et meget vigtigt signal at sende til politikerne, der lige nu sidder i de afsluttende forhandlinger om finansloven. Man skal i hvert fald ikke bruge et ikke-eksisterende overophedningsspøgelse som undskyldning for at fjerne fradraget for energirenovering i boligjobordningen.
Forventningerne er knap så negative
Ifølge Danmarks Statistik er industriens månedlige, sæsonkorrigerede konjunkturindikator i november steget fra -12 til -6, mens byggeriets har ændret sig fra -3 til -2.
Dansk økonomi har indtil videre undgået, at den internationale usikkerhed og afmatning er prellet af på de hårde økonomiske nøgletal.
Men der har henover efteråret været visse ridser i overfladen med sløje blødere nøgletal, herunder erhvervslivets forventninger til fremtiden. Grundtonen i erhvervslivets fremtidssyn er dog fortsat præget af en vis usikkerhed. Men bedringen i november kan eventuelt skyldes, at tysk økonomi har rettet sig lidt op og handelskonflikten mellem USA og Kina også er i bedring.