Tyskland og Sverige beholder håndværkerfradrag

Cheføkonom Jacob Thiel, Håndværksrådet, står bag analysen. Foto: Håndværksrådet.
Cheføkonom Jacob Thiel, Håndværksrådet, står bag analysen. Foto: Håndværksrådet.

Mens det danske håndværkerfradrag er under afvikling, bevarer begge vores nabolande håndværkerfradraget, der i både Tyskland og Sverige er betydeligt højere end i Danmark.

Tyskland indførte i 2006 skattefradrag for håndværkerydelser på op til 6.000 euro eller cirka 45.000 kr., og i Sverige ligger fradraget på 50.000 svenske kroner. Østrig indførte endda ifølge Magasinet Idag.dk et håndværkerfradrag 1. januar 2014 efter tysk model.

I Danmark står regeringen fast på, at håndværkerfradraget på 15.000 kr. skal udfases pr. 31. december i år.

Redder job og lærepladser

Håndværksrådet argumenterede under og efter krisen sammen med en række medlemsorganisationer for indførelsen af fradraget, og indsatsen bar frugt, da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen lancerede BoligJobplanen på Håndværksrådets årlige repræsentantskabsmøde i 2011.

Håndværksrådet mener, at BoligJobplanen med håndværkerfradraget bør videreføres, da fradraget stimulerer privatkundernes efterspørgsel efter håndværkerydelser, og dermed holder hånden under flere tusinde job til svende samt et ukendt antal lærepladser.

Fradrag bremser sort arbejde

En analyse fra Håndværksrådets viser, at fradraget har gjort mindst 6,7 mio. håndværkertimer hvide. Det svarer til en værdi på 1,2 mia. kr.

Fradraget er måske det mest effektive værktøj mod sort arbejde, vi endnu har set i brug i Danmark, og i Håndværksrådet er vi overbeviste om, at håndværkerfradraget mindsker det sorte arbejde i Danmark.

Relateret indhold