Som det er nu, bliver vi og vores kollegaer ofte først involveret i de senere faser, hvor projektets rammer allerede er fastlagt. Det kan potentielt føre til unødvendige omkostninger, forsinkelser og kompromiser, der kan undgås, hvis entreprenørerne bliver inviteret til bordet fra starten.
Derudover er reduktion af CO2-aftrykket selvsagt en vigtig, og formentlig den mest mærkbare gevinst, vi kan stille os selv i sigte. Optimerede løsninger kræver først og fremmest et effektivt samarbejde og inddragelse af alle kompetencer fra rådgivere, entreprenører, leverandører og specialister.
Danmarks sikkerhed afhænger i høj grad af byggeriets indsats
Jeg ved, at vi i Pihl har nogle særlige kompetencer inden for f.eks. projektstyring og til at løse komplekse udfordringer. Men jeg er også bevidst om værdien i det tværfaglige samarbejde og i at lære af andres spidskompetencer – til glæde for projektets kvalitet.
Mindre omprojektering og færre konflikter
Jeg oplever selv, hvordan tidlig inddragelse af entreprenører og specialister forbedrer projekters overordnede økonomi og effektivitet. Når vi får mulighed for at bidrage med vores viden om bygbarhed, kan vi sikre, at designet er praktisk og omkostningseffektivt at udføre. Det reducerer i sidste ende behovet for omprojekteringer senere i processen, hvilket ofte er en dyr og tidskrævende affære.
Kultur i byggeriet: Viden går tabt i effektivitetsræset
Derudover mindsker det risikoen for konflikter mellem projektets parter. Når vi som entreprenører, rådgivere og bygherrer arbejder tæt sammen fra begyndelsen, skaber vi en fælles forståelse og ejerskabsfølelse for projektet. Samarbejdet og de fælles ambitioner skaber et miljø, hvor alle parter er engagerede i at finde de bedste løsninger, og hvor tillid og åben kommunikation gør det muligt at løse problemerne, før de opstår.
Kan udfordre traditionelle metoder
Et andet væsentligt aspekt er det innovative rygstød. Når alle er med fra start, kan vi udfordre traditionelle metoder, dele vores viden og tænke nyt, hvilket fører til mere kreative og mindre klimabelastende løsninger. Det gælder især ift. materialer og teknologier, hvor tidlig dialog fører til løsninger, som ellers ikke ville have været mulige i en mere traditionel projektstruktur.
Fiasko i megaklassen: Vi kan lære meget af byggeriet af Niels Bohr Bygningen
Samlet set er det min klare holdning, at styrket samarbejde tidligt i processen er en lavthængende frugt, der skaber betydelige gevinster. Vi vil som branche kunne levere byggeprojekter, der ikke kun er mindre klimabelastende, men også mere omkostningseffektive, mindre konfliktfyldte og med afsæt i et innovativt mindset.
Det kræver en indsats fra alle parter i værdikæden at få denne model til at fungere optimal. Skal vi skabe værdi, der kan mærkes, skal vi som branche rykke tættere i bussen og inddrage alle kompetencer fra begyndelsen.