Tastefejl kostede entreprenør flere millioner

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert. Pressefoto.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert. Pressefoto.

Efter licitation indgik en region, som bygherre, en større entrepriseaftale med en entreprenør. Entreprenøren havde i forbindelse med afgivelsen af sit tilbud tastet forkert, så udgiften til kraner fejlagtigt fremgik med kr. 58.000 i stedet for kr. 5.800.000.

Bygherrens rådgivere, som skulle vurdere de indkomne tilbud, fandt, at udgiften til kraner var alt for lav. De forelagde derfor deres bemærkninger om kranudgifterne for totalrådgiverens projektleder, som skulle afgive indstilling til bygherren om de indkomne tilbud.

Efter gennemgang af entreprenørens tilbud fandt projektlederen dog ikke grundlag for at antage, at der var fejl i tilbuddet, og han orienterede derfor ikke bygherren.

Bundet af det fejlagtige tilbud

Overordnet var de tre laveste tilbud meget sammenlignelige på posten “byggesagsbeskrivelse”, hvorunder kranudgiften var underspecificeret. Entreprenørens angivelse af kranudgifter var lavere end i de andre tilbud, men entreprenørens tilbud var på en række øvrige punkter væsentligt højere. Der kunne således ligge strategiske overvejelser bag en lav udgift til kraner.

Idet entreprenørens tilbud var på i alt kr. 12.930.000, mens næstlaveste bydende bud var på kr. 12.851.883, samt henset til projektlederens forklaring om mulige forklaringer på det lavere beløb til kranudgifter, fandt voldgiftsretten det ikke godtgjort, at projektlederen indså eller burde have indset, at tilbuddet fejlagtigt havde fået et andet indhold en tilsigtet af entreprenøren.

Entreprenøren var derfor bundet af sit tilbud og kunne derfor ikke kræve entreprisesummen forhøjet med kr. 5.742.000 som følge af den fejlagtige tastefejl.

Almindelig aftaleret

I henhold til aftaleretten er en tilbudsgiver ikke bundet af sit tilbud, hvis tilbudsmodtageren indså eller burde indse, at tilbuddet ved fejlskrift eller anden fejltagelse har fået et andet indhold end tilsigtet.

Men som det fremgår af kendelsen, indgår der flere momenter i vurderingen af, om man “indså eller burde indse”, at der fra tilbudsgiver forelå en tastefejl. Og selvom en tastefejl ændrer indholdet af tilbuddet, endda meget væsentligt – i den konkrete situation fra kr. 58.000 til kr. 5.800.000 kan en tilbudsgiver stadig blive bundet af det fejlagtige tilbud ud fra en samlet vurdering.

Opmærksomheden bør således skærpes under tilbudsgivningen.

Relateret indhold