Store forventninger til efteruddannelsespenge

Underdirektør Tina Voldby, Tekniq.
Underdirektør Tina Voldby, Tekniq.

Regeringen, LO og DA har aftalt fordelingen af den ene milliard kroner, som sidste år blev afsat til efter- og videreuddannelse. Tekniq glæder sig over, at AMU-systemet moderniseres og gøres langt mere attraktivt at anvende. Det får en virkelig tiltrængt genstart, og det er vi meget tilfredse med. Med det, der er opnået enighed om, tror vi på, at AMU-systemet kan vende stærkt tilbage som et attraktivt og konkurrencedygtigt uddannelsestilbud.

Installationsbranchen er en branche i vækst og præget af en eksplosiv teknologisk udvikling, derfor er vi helt afhængige af løbende efteruddannelser. Desværre har mange virksomheder i de senere år vendt AMU ryggen – cirka halvdelen af efteruddannelsesaktiviteten foregår nu hos private kursusudbydere, der bedre har honoreret kravene om blandt andet indhold, tidspunkter, nyeste udstyr og ikke mindst sikkerhed for, at kurset bliver til noget.

I dag har mange virksomheder fravalgt AMU-systemet – ikke på grund af dårlig kvalitet, men fordi systemet ikke er fulgt med tiden og ikke matcher virksomhedernes behov.

AMU skal fremover udbydes døgnets 24 timer alle ugens syv dage. Mulighederne for at afholde kurser på virksomhederne og fjernundersvisning styrkes, deltagerbetalingen sættes ned på flere tekniske kurser for at understøtte vækst og øget produktivitet. Der skal også ses på de bureaukratiske tilmeldingsprocedurer, og vi får flere kurser, fordi skolernes økonomi forbedres på en række kurser – blandt andet indenfor el-automation og -styring og fjernvarme.

Milliarden er blevet fordelt med to tredjedele til erhvervsrettede kurser til faglærte og ufaglærte. Og med en tredjedel til videregående efteruddannelse. Vi kunne godt ønske, at flere ressourcer var blevet anvendt på at genoprette AMU-systemet, men vi ser alt i alt initiativerne som en tiltrængt saltvandsindsprøjtning.

Tekniq hilser også initiativerne til at styrke faglærtes muligheder for at tage en videreuddannelse til akademi-niveau velkomment. Desuden er der klart brug for en kortlægning af behovet for nye uddannelsestilbud og for en mere fleksibel afvikling af akademimoduler – vi ser frem til at blive inviteret med i dette arbejde.

Relateret indhold