Kommunerne har tidligere oplyst, at de har projekter for 2,5 milliarder kroner liggende, som kan gennemføres i år. Aftalen mellem regeringen, KL og Danske Regioner betyder, at de projekter nu kan sættes i gang. Det er en stor og kærkommen håndsrækning til bygge- og anlægsbranchen, som nu for alvor også er begyndt at mærke følgerne af coronapandemien.
En ny prognose fra Dansk Byggeri viser, at virksomhederne allerede nu har måttet skille sig af med op mod 14.000 ansatte. Det svarer til knap otte procent af medarbejderne.
Ifølge vores beregninger kan ophævelsen af det kommunale anlægsloft resten af året forhindre hjemsendelse af mellem 2000 og 2500 medarbejdere i bygge- og anlægsvirksomhederne. Det er meget positivt, og vi er glade for, at regeringen har lyttet til os. Virksomhederne oplever, at flere og flere både private og offentlige kunder annullerer planlagte opgaver.
Hvis man skal forhindre, at endnu flere mister deres arbejde i bygge- og anlægsvirksomhederne, er der dog brug for flere tiltag.
Desværre ser vi ind i et meget stort fald i beskæftigelsen, også langt større end de 2000-2500 som kommunernes øgede aktiviteter kan redde. Derfor foreslår vi, at man samtidig hæver rammen for renoveringer i de mange almene boliger, der trænger. I øjeblikket er der alene her en kø af projekter for 18 milliarder kroner, så der er nok at tage af.
Renoveringsprojekterne i de almene boliger belaster ikke statskassen, og for hver en milliard kroner man bruger til renoveringer, bliver der skabt næsten 1000 arbejdspladser. På den måde vil man kunne redde endnu flere arbejdspladser. Det er der brug for.