Installationsbranchen vokser i et beskedent tempo – og der er stadig plads til forbedring. Så kort kan branchens status beskrives, hvilket bekræftes af den årlige analyse af el- og vvs-virksomhedernes regnskabsresultater, ‘Forretningsbarometer 2017’, som Tekniq Installationsbranchen netop har offentliggjort.
For det går fremad i branchen, hvor især vvs-virksomhederne oplever en pæn vækst i aktivitetsniveauet på knapt ti procent, mens el-virksomhederne vokser moderat med lidt over fem procent.
Forskellen skyldes bl.a., at vvs-virksomhederne i højere grad nyder godt af den høje byggeaktivitet med mere boligbyggeri og flere renoveringsopgaver.
Det stigende aktivitetsniveau har da også en positiv effekt på virksomhedernes bundlinje. Her øger vvs-virksomhederne overskuddet med knapt 13 procent, mens el-virksomhedernes bundlinje vokser med cirka otte procent. Samtidig steg overskudsgraden i branchen en smule i 2016 til knapt seks procent.
Ikke overvældende
Med andre ord ganske pæne tal, som dog langt fra er overvældende. For selvom det naturligvis er positivt, at installationsvirksomhedernes forretning vokser, og at overskuddet bliver større, så er branchens indtjeningsevne fortsat beskeden. Der er altså stadig god brug for, at virksomhederne arbejder med at styrke produktiviteten.
Det kræver, at kompetencerne i branchen hele tiden styrkes, så virksomhederne kan følge med den teknologiske udvikling – både når det gælder de produkter, kunderne ønsker, og den daglige drift af forretningen.
Det gælder virksomheder i alle størrelser – lige fra de små og ejerledede til de helt store koncerner. For på trods af en gunstig markedsudvikling og en relativt høj byggeaktivitet, er de største installationsvirksomheder, de såkaldte teknikentreprenører, udfordret på både aktivitetsniveau og indtjening. Forretningsaktiviteten i de største installationsvirksomheder stiger beskedent med kun 1,5 procent, hvorimod indtjeningen dykker kraftigt.
Ja, faktisk kom knapt halvdelen af teknikentreprenørerne ud af 2016 med røde tal på bundlinjen. Den stærkt faldende indtjening skyldes blandt andet stigende omkostninger, tab på store og komplekse projekter samt hård konkurrence på entreprisemarkedet fra blandt andet udenlandske virksomheder.
Lært af erfaringer
Alt tyder dog på, at virksomhederne har lært af deres erfaringer, og samtidig er vi stadig langt fra flaskehalsproblemer, som dem vi så, lige inden den økonomiske krise for alvor ramte.
Installationsvirksomhederne har da også tradition for at finde nye løsninger, både når det gælder om at øge indtjeningen og produktiviteten og at sikre de nødvendige kompetencer i virksomhederne. Derfor er der også god grund til at tro på, at væksten vil fortsætte både resten af 2017 og ind i det nye år. Det kræver ‘bare’, at vi arbejder videre på at blive både bedre, klogere og mere produktive.