De seneste mange år har udenlandsk arbejdskraft især været hentet ind til byggeriet og restaurationsbranchen, men meget tyder på, at de næste år også byder på mangel på arbejdskraft i andre brancher, bl.a. fordi den grønne omstilling kræver en femdobling af vores el-forbrug inden 2050.
Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu får strammet reglerne ud fra byggeriets erfaringer, så vi ikke kommer til at gentage problemerne med arbejdskraftkriminalitet og undergravning af arbejdsvilkårene i andre brancher.
ESG splitter byggeriet: Kan vi finde fælles fodslag og sikre en stærkere fremtid sammen?
Onsdag den 27. november sætter Folketingets beskæftigelsesudvalg fokus på problemet med en vigtig høring om forholdene for udenlandsk arbejdskraft.
Høringen er en oplagt mulighed for at få sat strøm til en bredere indsats, der kan sikre fair konkurrence og bedre arbejdsforhold i hele branchen.
Når regler brydes, går det ud over tilliden og fællesskabet, der ellers er fundamentet for vores arbejdsmarked. Vi må ikke acceptere en situation, hvor nogle få kyniske aktører skummer fløden på bekostning af arbejdernes sikkerhed og virksomhedernes integritet.
Håndværkerfradrag? Nu? Seriøst?
Som næstformand i både Dansk El-Forbund og Danske Byggefag har jeg set, hvordan problemerne med social dumping trækker tråde gennem hele værdikæden i byggeriet.
Fra farlige arbejdsforhold til ulovlige lønninger – konsekvenserne af manglende kontrol og samarbejde rammer os alle.
Træk ledningerne til bedre samarbejde
Løsningen er ikke at lægge skylden på en enkelt aktør, men at trække ledningerne til et bedre samarbejde.
Myndighederne, arbejdsgiverne og fagforeningerne skal finde fælles fodslag, så vi kan strømline indsatsen mod social dumping og arbejdskriminalitet. Vi har brug for klare rammer, der gør det lettere at håndhæve reglerne og sværere for dem, der vil snyde.
Dagens Byggeri: Regeringens uddannelsesrecept er klar – fra 2030
I el-faget ved vi, hvor vigtigt det er, at alle komponenter spiller sammen. Uden det rette samspil kan selv den bedste plan ende som en kortslutning. Det samme gælder byggebranchen.
Derfor opfordrer vi politikerne til at bruge høringen som et startskud til at skabe en fælles plan for, hvordan vi sammen kan sikre et marked med ordnede forhold.
Tænd for fremtiden
Danske Byggefag – en sammenslutning af syv fagforbund på byggeriets område – arbejder hver dag for at sikre kvalitet og ordentlighed.
Vi ved, at løsninger som kædeansvar, ID-kort og styrket kontrol kan skabe den nødvendige sikkerhed og gennemsigtighed. Men vi er åbne for at lytte til arbejdsgivernes forslag og eventuelle bekymringer for at sikre, at byggeriet fortsat kan være en god forretning.
Der er brug for en byggebranche, der er præget af fællesskab og ansvar. Det kræver mod at tage de nødvendige beslutninger, men resultatet vil være et marked, hvor danske og udenlandske arbejdere arbejder under fair forhold, og hvor virksomheder, der spiller efter reglerne, får plads til at blomstre.