Der er en overhængende risiko for tab af danske arbejdspladser de kommende år og unfair konkurrence i vindindustrien, hvor “CO2-tunge” leverandører fra udlandet er ved at overtage det grønne marked herhjemme fra deres danske konkurrenter.
Flere af vores medlemmer får annulleret ordrer i øjeblikket, fordi vindmølleproducenterne har stort fokus på pris.
Det er en bevægelse, vi ser, fordi vores medlemmer har svært ved at hamle op med kinesiske konkurrenter med et helt andet klimatryk i deres produktion.
Det er netop nu, der skal træffes beslutninger om forudsætningerne ved de store udbud, som vil komme efter den store aftale om vedvarende energi.
For det første skal VE-anlæg defineres som kritisk infrastruktur. For det andet skal udbudsmateriale udarbejdes, så det tager en række hensyn.
Udbud bør tage hensyn til forsyningssikkerhed, bevaring af danske og europæiske arbejdspladser, bæredygtighed samt CO2-udledning.
Samlet beskæftiger vindmøllebranchen mere end 30.000 årsværk, hvoraf langt størstedelen af disse findes blandt underleverandører, der primært ligger i de tre vestdanske regioner.
De producerer alt fra vinger, vindmølletårne og elektriske systemer til kontrol af turbinerne.
Og noget skal gøres, for i sidste ende kan situationen blive den samme i vindmøllebranchen som på solcellemarkedet: Kina overtager verdensproduktionen, og Europa bliver igen afhængig af andre stater for at udbygge og vedligeholde sin energiforsyning.