Regeringen tager et skridt i den rigtige retning med ny asbestaftale

En god og nødvendig aftale, mener BAT-Kartellet om asbestaftalen, som gerne ser den munde ud i et yderligere tiltag - et krav om autorisation ved asbestarbejde.

Selvom asbest blev forbudt for over 35 år siden, er det stadig i høj grad til stede i danske bygninger. Danske bygningsarbejdere kommer desværre alt for ofte i kontakt med det dybt kræftfremkaldende materiale, hvilket fører til flere end 300 dødsfald om året som konsekvens.

Senest har TV2 Fyn kunnet berette om elektrikere i Odense, der blev udsat for asbest, på trods af en foreliggende mistanke om asbest på byggepladsen.

I 2018 indgik en række af Folketingets partier sammen med den daværende VKLA-regering en asbestaftale, der, på trods af visse forbedringer vedrørende oplysning og information om asbest, har vist sig at være dybt utilstrækkelig til at håndtere problemets omfang og alvor.

Stærkt at Arbejdstilsynet styrkes

Bygge-, Anlægs og Trækartellet (BAT) mener, at den nye aftale er en meget klar forbedring set i forhold til aftalen fra 2018.

Alt i alt har regeringen og aftalepartierne nået enighed om 12 punkter, der alle skal styrke bekæmpelsen af asbest i Danmark.

Læs også: Ny asbestaftale – Strammer op for at beskytte håndværkere

Indsatserne rangerer fra tiltag, der skal styrke øge information om asbest ved huskøb til styrkelse af Arbejdstilsynets muligheder for at give påbud ved asbestovertrædelser.

Særligt sidstnævnte kan få en betydning på byggepladserne, hvor eksempelvis beviskravene til Arbejdstilsynet lempes.

Vi sætter derfor stor pris på dagens asbestaftale, der er med til at rette op på nogle af de mange mangler, som 2018-aftalen havde. Det er altafgørende, at Arbejdstilsynet får flere muskler, hvis man skal have branchens brodne kar til at tage spørgsmålet alvorligt.

Vi havde dog gerne set, at man også havde kigget på mulighederne for at øge bødestørrelserne på området.

Autorisation er brugt i andre lande – det skal vi også kræve

Endelig indeholder aftalen tiltag, der på længere sigt kan få stor betydning. Arbejdstilsynet skal undersøge muligheden for at indføre en autorisationsordning for virksomheder, der må håndtere asbest.

Autorisationsordninger er kendt fra 10 andre europæiske lande, herunder Sverige. hvor straffen for at arbejde med asbest uden tilladelse er hurtig, hård og kontant.

Vi har længe sagt, at en autorisationsordning er nødvendig, og dagens aftale er et skridt i den retning. Der er dog kun tale om en undersøgelse af muligheden for at indføre en autorisationsordning.

Indtil der lander en egentlig aftale om en autorisationsordning, vil vi stadig presse ministeren og partierne.

Relateret indhold